Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 25.08.2019. 12:30

Rod hercegovačkog grožđa i ove godine dobar, no da li će biti berača?

Grozdovi u trebinjskim vinogradima polako sazrijevaju. Premda će početak berbe kasniti u odnosu na prethodne godine, vinogradari već sada mogu da kažu da 2019. godina dobra. Rod je nešto manji u odnosu na prošlu, koja je bila izuzetna, a očekuje se i odličan kvalitet.

Rod hercegovačkog grožđa i ove godine dobar, no da li će biti berača?
Foto: Marija Manojlović
  • 417
  • 27
  • 0

Kišovit i hladan maj, a zatim naglo otopljenje i visoke temperature, najviše su uticali da je rod u hercegovačkim vinogradima nešto manji u odnosu na prethodnu godinu. Ukoliko vrijeme u narednom periodu posluži kvalitet će zato biti odličan.

"U odnosu na prošlu godinu rod je malo umanjen, po mojoj procjeni, to je 10 odsto, mada je možda i rano govoriti o tome. Na to su najviše uticali vremenske prilike tokom proljeća kada smo imali nagle oscilacije temperatura, maj je bio jako hladan i kišovit, zatim je uslijedilo naglo otopljenje i visoke temperature što je donekle i šokiralo lozu, tako da oprašivanje nije bilo potpuno. Ukoliko se nastave ovakvi vremenski uslovi, temperature oko 30 stepeni, očekujemo dobar kvalitet, koji jedino može da pokvari duži period hladnog i kišovitog vremena", ističe Branko Anđelić, agronom u AD "Agrofin".

Ovo preduzeće gazduje najvećim vinogorjem u Republici Srpskoj, pod zasadima vinove loze nalaze se oko 180 hektara. Kada je riječ o prodaji grožđa, nadaju se da će ona biti uspješna kao i prethodnih godina.

"Mi imamo standardne kupce, tu su, naravno, i naši vlasnici koji su takođe kupci, zatim i vinarije iz Zapadne Hercegovine. Još nije čitavo grožđe poručeno, mada ljudi dolaze i zapisuju se. Nadamo se da ćemo sve prodati, kao što je bio slučaj i prošlih godina", ističe Anđelić.

Trebinjski vinogradari zadovoljni

Ranko Petijević takođe ističe da su vremenske prilike donijele probleme, ali da su oni uspješno riješeni. Rod vranca i žilavke u njegovim vinogradima neće biti kaže nimalo lošiji u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se pripremiti za početak sezone berbe grožđa i proizvodnje vina?

"Ko je radio zaštitu na vrijeme i vodio računa  održao je vinograde u dobrom stanju. Kod mene, mislim da godina neće biti lošija nimalo u odnosu na prethodnu. Zadovoljan sam, grožđe fino sazrijeva, samo nam treba sad sunca jedno 20 dana. Ja imam oko 11.000 čokota žilavke  i vranca sa  mladim vinogradima koje sadim već treću godine. Žilavkom sam prezadovoljan,  i kvalitetom zrna i  postignutom zrelosti  do ovoga momenta", kaže naš sagovornik.

"Rod će biti dobar, i kvalitet je za sada izvrstan, berba kreće nedjelju, dvije kasnije u odnosu na prethodnu godinu jer je kasnila vegetacija. Lijepo vrijeme u proteklom mjesecu donijelo je lijepe rezultate i ja očekujem da ćemo imati dobru berbu. Možda će rod u odnosu na prošlu godinu biti nešto manji, ali generalno gledajući biće dobrog kvaliteta", zadovoljan je i Radovan Vukoje.

Berba kasni desetak dana u odnosu na prethodne godine

Prethodnih godina berba grožđa u trebinjskim vinogradima obično je počinjala sa prvim danima septembra, ove godine će kasniti desetak dana.

"Maj je bio kišovit i hladan, tako da je kasnila vegetacija. Prošlih godina berba je kretala uglavnom početkom septembra, a ove godine očekujemo da krene između 10. i 15. septembra. Prvo se bere šardone, njega imamo nešto malo i braćemo ga početkom septemra, nakon toga idu ostale sorte, vranac, smederevka, merlo, i najkasnije u oktobru kaberne sovinjon pošto je on kasna sorta", objašnjava Branko Anđelić.

U susret berbi traže se i sezonski radnici. U AD "Agrofin" ističu da su prošle godine poboljšali uslove rada. Cilj je bio privući radnike i olakšati im posao.

"Uveli smo topli obrok za sezonske radnike koji se plaća 5 KM na dan, poboljšali smo cijene normi, odnosno cijene po gajbi po 10 feninga, berači takođe više ne iznose gajbe nego ih ostavljaju u redu ispod loze i kupi ih drugi radnici sa traktorom. Imamo dosta ljudi koji su se javili, a koji su prošle, ali i prethodnih godina, bili angažovani. Sedamdeset do osamdeset odsto su nam isti berači. Uglavnom je riječ o Trebinjcima i nešto Bilećana. Iskusniji berači mogu da zarade i 50 KM, možda i više. Dosta to zavisi i od toga koja se sorta berbe, ali i koliko je vrijedan radnik. Znam ljude koji su za 8 ili 9 radnih sati zarađivali 50 KM, ali i onih koji su zarađivali manje", ističe Anđelić.


Tagovi

Berba grožđa Trebinje Hercegovina Vinogradarstvo AD "Agrofin" Vranac Žilavka


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.