Pretraga tekstova
U Federalnom agromediteranskom zavodu kažu da postoji nakana da BiH do ulaska u EU ima 10.000 hektara zemlje pod nasadima vinove loze jer su to i evropska pravila. Analize su pokazale da je to moguće, ponajprije kroz fondove EU-a.
 
        Za Hercegovinu je septembar u znaku berbe grožđa. U vinogradima je ovih dana vrlo živo, a vinogradari samo priželjkuju još malo lijepoga vremena kako bi priveli kraju, ocjenjuju, iznimnu vinogradarsku sezonu, navodi Federalna.ba čija je ekipa posjetila plantažu Konjusi, najvećeg proizvođača grožda i vina u Hercegovini Vinarije Čitluk - Hercegovina vina.
Ondje se bere autohtona hercegovačka sorta blatina. Trsovi su se povijali pod težinom grozdova. Kvalitet je ove godine, kažu stručnjaci, izniman.
Temelje uspješnog i organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Hercegovini postavila je Austro-Ugarska 1912. godine, kada je bilo 6.400 hektara pod nasadima vinove loze. "Prije rata je bilo 5.789, a sada mnogo manje – 3.580 hektara. Nove investicije su neophodne, jer se posljednjih godina, nažalost, ne podižu novi nasadi", upozorava Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda.
U Zavodu kažu da postoji nakana da BiH do ulaska u EU ima 10.000 hektara zemlje pod nasadima vinove loze jer su to i evropska pravila. Analize su pokazale da je to moguće, ponajprije kroz fondove EU-a.
"Možemo doći do 10.000 hektara zahvaljujući projektiranim investicijama koje bi bile 50 posto nepovratne. Mi smo projektirali tih 237 miliona eura, a od čega bi bilo 50 posto neprovratnih. Zato mi priželjkujemo do kraja kandidacijski status", ističe Ivanković.
Vinogradarstvo i vinarstvo je skup biznis pa i ne čudi što nema volje za podizanje novih nasada. I ovdje manjka radne snage pa je i ove godine, naglašavaju vinogradari, bilo iznimno teško naći berače, jer ih je mnogo otišlo u svijet trbuhom za kruhom.
Tagovi
Berba grožđa Hercegovina Blatina Hercegovina vina Marko Ivanković
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                
                
                
                    Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                     Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                
                
                
                    Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                     Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                
                
                
                    Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                     Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                
                
                
                    Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                     
