Pretraga tekstova
Da ova priča o povratku nije samo priča, dokaz su i prva vina koja su izašla iz njihovih vinograda.
 
        Povratak u Žepče, povratak plodnoj zemlji i svim zaboravljenim vrijednostima znači jedan novi početak. Početak oživljavanja žepačkog kraja, Bosne, pojedinaca i obitelji. Da ova priča o povratku nije samo priča, dokaz su i prva vina koja su izašla iz njihovih vinograda. Pričamo o Vinariji Povratak koja je 2014. godine zasadila svoje prve trsove, a sada obrađuju 50 hektara vinove loze.
Na festivalu vina VinoSalis u Tuzli porazgovarali smo sa Marinom Šupukovićem iz Vinarije Povratak o njihovim poznatim vinima od pet sorti simbolički nazvanim "Zemlja". Pinot Grigio, Müller-Thurgau, Traminac, Ancellotta, Merlot, Cabernet Franc, Palava, Uni Blanc, Marselan, Garganega, Malvasia Istria, Lambrusco Salamino sorte su koje čine ovu seriju od pet vina i to su prva, 100% žepačka vina izašla iz najsuvremenije vinarije.
"Mi smo tek na početku, radimo 50 hektara, ali cilj nam je svake godine rasti sve više i više. Tek se probijamo na tržište i svo proizvedeno vino prodajemo na području Bosne i Hercegovine", govori Marin. "Naša vina pokazuju da kvalitetno radimo i da ćemo i dalje napredovati, što je najbitnije."
Na pitanje koje sorte uzgajaju, Marin ističe kako najbolje prolazi Palava, češka sorta koja se sadi u Žepču i trenutno je jedini imaju u Bosni.
Kakva je vinska kultura u ovom kraju? Kakve su vaše ambicije?
"Aktivnija je vinska scena više prema Hercegovini, ali loza uspijeva i u srednoj Bosni gdje smo mi trenutno. Što je najbitnije, proizvedeno vino je kvalitetno. Mislim da srednja Bosna ima puno potencijala."
Osim ovog festivala vina, nastupate li i na drugim vinskim sajmovima?
"Inače nastupamo na dosta vinskih sajmova, bili smo u Zenicu, Banja Luci, Tuzli, a lani i u Osijeku. Nismo bili još niže prema Hercegovini, ali prema sjevernoj Bosni smo se promovirali", ističe Marin.
Tagovi
Vinarija Vinarstvo Povratak VinoSalis Festival vina Marin Šupuković
Autor
Više [+]
Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                
                
                
                    Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                     Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                
                
                
                    Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                     Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                
                
                
                    Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                     Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                
                
                
                    Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                     
