Pretraga tekstova
Da ova priča o povratku nije samo priča, dokaz su i prva vina koja su izašla iz njihovih vinograda.
Povratak u Žepče, povratak plodnoj zemlji i svim zaboravljenim vrijednostima znači jedan novi početak. Početak oživljavanja žepačkog kraja, Bosne, pojedinaca i obitelji. Da ova priča o povratku nije samo priča, dokaz su i prva vina koja su izašla iz njihovih vinograda. Pričamo o Vinariji Povratak koja je 2014. godine zasadila svoje prve trsove, a sada obrađuju 50 hektara vinove loze.
Na festivalu vina VinoSalis u Tuzli porazgovarali smo sa Marinom Šupukovićem iz Vinarije Povratak o njihovim poznatim vinima od pet sorti simbolički nazvanim "Zemlja". Pinot Grigio, Müller-Thurgau, Traminac, Ancellotta, Merlot, Cabernet Franc, Palava, Uni Blanc, Marselan, Garganega, Malvasia Istria, Lambrusco Salamino sorte su koje čine ovu seriju od pet vina i to su prva, 100% žepačka vina izašla iz najsuvremenije vinarije.
"Mi smo tek na početku, radimo 50 hektara, ali cilj nam je svake godine rasti sve više i više. Tek se probijamo na tržište i svo proizvedeno vino prodajemo na području Bosne i Hercegovine", govori Marin. "Naša vina pokazuju da kvalitetno radimo i da ćemo i dalje napredovati, što je najbitnije."
Na pitanje koje sorte uzgajaju, Marin ističe kako najbolje prolazi Palava, češka sorta koja se sadi u Žepču i trenutno je jedini imaju u Bosni.
Kakva je vinska kultura u ovom kraju? Kakve su vaše ambicije?
"Aktivnija je vinska scena više prema Hercegovini, ali loza uspijeva i u srednoj Bosni gdje smo mi trenutno. Što je najbitnije, proizvedeno vino je kvalitetno. Mislim da srednja Bosna ima puno potencijala."
Osim ovog festivala vina, nastupate li i na drugim vinskim sajmovima?
"Inače nastupamo na dosta vinskih sajmova, bili smo u Zenicu, Banja Luci, Tuzli, a lani i u Osijeku. Nismo bili još niže prema Hercegovini, ali prema sjevernoj Bosni smo se promovirali", ističe Marin.
Tagovi
Vinarija Vinarstvo Povratak VinoSalis Festival vina Marin Šupuković
Autor
Više [+]
Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano