Pretraga tekstova
Rekordna suša i vreli talas su uticali na ovogodišnju proizvodnju vina. Koje su zemlje najviše nastradale?
 
        U 2022. godini suša i ekstremne vrućine su zahvatile mnoge svjetske vinogradarske regione. Međunarodna organizacija za vino i vinovu lozu (OIV) u svom posljednjem izvještaju piše da će uprkos tome proizvodnja vina biti na nivou sličnom onom zabilježenom 2021. kada je iznosila 262 miliona hektolitara. Ovo je četvrta godina u nizu kako je nivo globalne proizvodnje nešto ispod prosjeka.
On u posljednjih pet godina iznosi 270 hektolitara. Međutim, predviđa se da će ove godine proizvodnja dostići 260 mil. hl, a temelji se na podacima iz 29 zemalja koje zajedno čine 91 posto svjetske proizvodnje.
Proizvodnja i berba ove godine su bile pod snažnim uticajem rekordne suše i ekstremne vrućine. To je ubrzalo dozrijevanje bobica grožđa na globalnom nivou.
 
Globalna opservatorija za sušu objavila je izvještaj u kome se ukazuje da je skoro dvije trećine evropske teritorije u stanju suše ili je bila u pripravnosti zbog toplinskih valova i ekstremno malih padavina. U posljednjih 500 godina ovo je bila najgora suša, a osim Evrope pogođena su područja od istočne Afrike do Kalifornije.
No, na našem se kontinentu očekuje prosječan obim proizvodnje, dok Italija, Francuska i Njemačka prognoziraju pozitivne rezultate i više vina nego u posljednjih pet godina. Za Italiju se očekuje 50,3, a Francusku 44,2 miliona hektolitara.
Istovremeno, smanjenu berbu i količinu vina očekuju Španija i Grčka, koje su najviše bile pogođene vrelim talasom. Pad proizvodnje od dva posto u Španiji znači da će ova zemlja proizvesti samo 33 mil. hl. Najviše je stradalo vinarstvo u Grčkoj gdje su količine smanjene za 29 posto.
Tagovi
Vinarstvo Proizvodnja vina Vinogradarstvo OIV Berba grožđa Suša
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                
                
                
                    Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                     Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                
                
                
                    Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                     Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                
                
                
                    Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                     Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                
                
                
                    Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                     
