Pretraga tekstova
Na manji urod grožđa utjecali su loši vremenski uvjeti koji su zabilježeni u ovoj godini.
U hercegovačkim vinogradima u tijeku je berba grožđa. Grožđa ima manje nego prijašnjih godina, ali je izvrsne kvalitete.
Na manji urod grožđa utjecali su loši vremenski uvjeti koji su zabilježeni u ovoj godini. Najprije je štetu nanio veliki led, a potom tuča. Nakon toga uslijedilo je vrlo sušno ljeto.
''Kakva je godina bila, dobro je dok se ima ubrati koji grozd. Vina će biti manje, ali će biti jednako dobre kvalitete kao i prijašnjih godina'', mišljenja su vinari.
Prve prognoze strašnog ledenog vala su govorile kako će biti čudo ako se i ubere koji grozd.
Podsjećamo iz Gospodarske komore Federacije Irina Lasić je za naš portal rekla kako je šteta nanijeta na gotovo svima vinogradima.
"Prema riječima struke štete na vinogradima u Hercegovini od mraza neće biti vidljive samo ove godine, nego i iduće dvije - tri godine", rekla je Lasić ranije za Agroklub te pojasnila kako su štete u tom sektoru ogromne.
"Jedini vinograd koji je prošao s mini štetama je "Catena" Ljubuški. Ostali su imali od 50% do 100% štete prema informacijama s terena od strane angažiranih stručnjaka i neovisnih vještaka", rekla je Lasić tada.
Foto: Agroklub.ba
Tagovi
Autorica
Više [+]
Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 3 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano