Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pazite na detalje
  • 23.09.2023. 12:00

Krčenje vinograda - kada i kako to obaviti?

Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 posto, održavanje zasada nema ekonomskog opravdanja.

Foto: Depositphotos/rglinsky
  • 219
  • 28
  • 0

Period rentabilne proizvodnje grožđa u našoj zemlji traje od 30 do 50 godina u zavisnosti od klimatskih i zemljišnih uvjeta podneblja, bioloških osobina gajenih sorti, ali i od tehnologije gajenja.

Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 posto, uslijed slabljenja rodnog i vegetativnog potencijala, pristupa se krčenju vinograda, navodi stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo Alen Predić, inače viši stručni saradnik u PSSRS, dodavši kako dalje održavanje takvih zasada nema ekonomskog opravdanja.

Veliki posao

Pri krčenju se, pojašnjava, najprije uklanja naslon iz vinograda (kolje, stubovi i žice). Zatim se svi nadzemni dijelovi čokota (zdravi i suhi) odsijecaju testerom ili sjekirom do površine zemljišta.

Posao se obavlja jednoobraznim traktorskim plugovima (Foto: PSSRS)

"U špalirskim zasadima obim posla je veliki, jer se troši dosta rada i sredstava za čupanje stubova i njihovo iznošenje van parcela. Također je velika količina drvene mase koja se stvara odsijecanjem čokota koja se mogu iskoristiti za ogrjev ili u druge svrhe", dodaje Predić. 

Tek nakon ovog se korijenje vadi iz zemljišta. Posao se obavlja jednobraznim traktorskim plugovima koji prodiru duboko u zemljište, 40 do 50 cm, i vade na površinu sve korjenove koji se nalaze do ove dubine. Oni se iznose van parcele gdje se spaljuju ili se koriste za ogrjev.

Krčenje obaviti detaljno

U praksi se, kako ističe, ne poklanja potrebna pažnja kvalitetu krčenja vinograda. Obavlja se samo uklanjanje naslona i višegodišnjih dijelova stabla, dok se plitkim oranjem ostavlja u zemljištu veći dio korijenovog sistema.

"Pošto korijenov sistem vinove loze u zemljištu može da živi i po nekoliko godina nakon odsijecanja stabla to znači da će njegovo razlaganje trajati 4 do 6 godina. Na ovakvim korjenovima razvija se trulež žila kao i pojedine štetne nematode koje se kasnije mogu prenijeti na novoposađene kalemove i prporke u novim vinogradima", kaže ovaj stručnjak.

Iz cijelog vinograda ni ceker grožđa: Nužna zaštita tokom zime

Zato je, napominje, veoma važno da se krčenje vinograda obavi detaljno uz veoma duboko oranje u jednom do dva navrata tzv. rigolovanje na dubini od 50-60 cm. Nakon perioda od 3 do 5 godina gajenja drugih biljaka (livadskih, ratarskih i povrtlarskih) u kome se vrši odmaranje, odnosno popravka fizičkih i hemijskih osobina zemljišta, počinje se s pripremom zemljišta za podizanje novih vinograda.


Tagovi

Krčenje vinograda Duboko oranje Odsijecanje čokota Uzgoj loze Alen Predić Održavanje vinograda Jednobrazni plug


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.