Pretraga tekstova
Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 posto, održavanje zasada nema ekonomskog opravdanja.
Period rentabilne proizvodnje grožđa u našoj zemlji traje od 30 do 50 godina u zavisnosti od klimatskih i zemljišnih uvjeta podneblja, bioloških osobina gajenih sorti, ali i od tehnologije gajenja.
Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 posto, uslijed slabljenja rodnog i vegetativnog potencijala, pristupa se krčenju vinograda, navodi stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo Alen Predić, inače viši stručni saradnik u PSSRS, dodavši kako dalje održavanje takvih zasada nema ekonomskog opravdanja.
Pri krčenju se, pojašnjava, najprije uklanja naslon iz vinograda (kolje, stubovi i žice). Zatim se svi nadzemni dijelovi čokota (zdravi i suhi) odsijecaju testerom ili sjekirom do površine zemljišta.
"U špalirskim zasadima obim posla je veliki, jer se troši dosta rada i sredstava za čupanje stubova i njihovo iznošenje van parcela. Također je velika količina drvene mase koja se stvara odsijecanjem čokota koja se mogu iskoristiti za ogrjev ili u druge svrhe", dodaje Predić.
Tek nakon ovog se korijenje vadi iz zemljišta. Posao se obavlja jednobraznim traktorskim plugovima koji prodiru duboko u zemljište, 40 do 50 cm, i vade na površinu sve korjenove koji se nalaze do ove dubine. Oni se iznose van parcele gdje se spaljuju ili se koriste za ogrjev.
U praksi se, kako ističe, ne poklanja potrebna pažnja kvalitetu krčenja vinograda. Obavlja se samo uklanjanje naslona i višegodišnjih dijelova stabla, dok se plitkim oranjem ostavlja u zemljištu veći dio korijenovog sistema.
"Pošto korijenov sistem vinove loze u zemljištu može da živi i po nekoliko godina nakon odsijecanja stabla to znači da će njegovo razlaganje trajati 4 do 6 godina. Na ovakvim korjenovima razvija se trulež žila kao i pojedine štetne nematode koje se kasnije mogu prenijeti na novoposađene kalemove i prporke u novim vinogradima", kaže ovaj stručnjak.
Iz cijelog vinograda ni ceker grožđa: Nužna zaštita tokom zime
Zato je, napominje, veoma važno da se krčenje vinograda obavi detaljno uz veoma duboko oranje u jednom do dva navrata tzv. rigolovanje na dubini od 50-60 cm. Nakon perioda od 3 do 5 godina gajenja drugih biljaka (livadskih, ratarskih i povrtlarskih) u kome se vrši odmaranje, odnosno popravka fizičkih i hemijskih osobina zemljišta, počinje se s pripremom zemljišta za podizanje novih vinograda.
Tagovi
Krčenje vinograda Duboko oranje Odsijecanje čokota Uzgoj loze Alen Predić Održavanje vinograda Jednobrazni plug
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)