Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ontogeneza
  • 29.03.2024. 10:30

Godišnji ciklus rasta i razvoja loze

U ovom periodu treba obaviti kontrolu plodnosti zemljišta, popunu praznih mjesta u vinogradu i prekalemljivanje čokota.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 59
  • 43
  • 0

Životni ciklus svake biljke (čokota) naziva se ontogeneza i predstavlja period od sadnje do momenta odumiranja, a traje 30 do 50 godina. Godišnji razvoj vinove loze odvija se kroz dva perioda - vegetacije (sedam mjeseci) i zimskog odmora (pet mjeseci). Kako pojašnjava Alen Predić, viši stručni saradnik u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi RS, u periodu vegetacije vinova loza ima listove, razvija lastare, cvasti, grozdove, obrazuje okca i pupoljke i donosi rod. Period zimskog odmora je vrijeme kada su svi životni procesi svedeni na minimum.

Period vegetacije odvija se kroz šest fenofaza razvoja:

  • Kretanje sokova (suzenje loze)
  • Kretanje okaca, rast lastara i cvasti
  • Cvjetanje i oplođavanje
  • Razvoj zelenih bobica
  • Sazrijevanje grožđa
  • Sazrijevanje lastara i opadanje lišća

Kretanje sokova (suzenje ili plač loze) manifestuje se tako što loza iz orezanih lastara ispušta sokove u vidu kapi (suza). Sok koji se izdvaja iz čokota je bistar, slabo kisele reakcije i sadrži oko 2% suhih materija (organiskih i mineralnih).

Početak ove fenofaze počinje najčešće krajem februara i početkom marta odnosno kada se zemljište oko korijena zagrije na oko 7,8°C. U južnijim vinogorjima ona počinje ranije nego u sjevernim, a završava se kada novorazvijeni lastari i listovi preuzimaju sokove iz korijena.

"Kretanje sokova se nastavlja sve do kraja perioda vegetacije i intenzivnije je pri proljetnoj nego pri jesenjoj i zimskoj rezidbi. Ova fenofaza traje 10 do 16 dana u zavisnosti od klimatskih uslova sredine, fizičkih osobina zemljišta, sorte i lozne podloge", napominje Predić.

Tokom ove faze razvoja čokota, od radova u vinogradu, stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo, izdvaja rezidbu na zrelo (završetak), popravku naslona u vinogradu, vezivanje stabla i lukova poslije obavljene rezidbe, đubrenje azotnim đubrivima i proljetnu duboku obradu zemljišta. Od dopunskih mjera u ovom periodu treba obaviti kontrolu plodnosti zemljišta, popunu praznih mjesta u vinogradu i prekalemljivanje čokota.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Kretanje sokova Suzenje loze Alen Predić Radovi u vinogradu


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]