U ovom periodu treba obaviti kontrolu plodnosti zemljišta, popunu praznih mjesta u vinogradu i prekalemljivanje čokota.
Životni ciklus svake biljke (čokota) naziva se ontogeneza i predstavlja period od sadnje do momenta odumiranja, a traje 30 do 50 godina. Godišnji razvoj vinove loze odvija se kroz dva perioda - vegetacije (sedam mjeseci) i zimskog odmora (pet mjeseci). Kako pojašnjava Alen Predić, viši stručni saradnik u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi RS, u periodu vegetacije vinova loza ima listove, razvija lastare, cvasti, grozdove, obrazuje okca i pupoljke i donosi rod. Period zimskog odmora je vrijeme kada su svi životni procesi svedeni na minimum.
Period vegetacije odvija se kroz šest fenofaza razvoja:
Kretanje sokova (suzenje ili plač loze) manifestuje se tako što loza iz orezanih lastara ispušta sokove u vidu kapi (suza). Sok koji se izdvaja iz čokota je bistar, slabo kisele reakcije i sadrži oko 2% suhih materija (organiskih i mineralnih).
Početak ove fenofaze počinje najčešće krajem februara i početkom marta odnosno kada se zemljište oko korijena zagrije na oko 7,8°C. U južnijim vinogorjima ona počinje ranije nego u sjevernim, a završava se kada novorazvijeni lastari i listovi preuzimaju sokove iz korijena.
"Kretanje sokova se nastavlja sve do kraja perioda vegetacije i intenzivnije je pri proljetnoj nego pri jesenjoj i zimskoj rezidbi. Ova fenofaza traje 10 do 16 dana u zavisnosti od klimatskih uslova sredine, fizičkih osobina zemljišta, sorte i lozne podloge", napominje Predić.
Tokom ove faze razvoja čokota, od radova u vinogradu, stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo, izdvaja rezidbu na zrelo (završetak), popravku naslona u vinogradu, vezivanje stabla i lukova poslije obavljene rezidbe, đubrenje azotnim đubrivima i proljetnu duboku obradu zemljišta. Od dopunskih mjera u ovom periodu treba obaviti kontrolu plodnosti zemljišta, popunu praznih mjesta u vinogradu i prekalemljivanje čokota.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Autorica