Pretraga tekstova
Definirane su enološke prakse, istaknuti njihovi ciljevi, uvjeti upotrebe i vrste vina na koja se primjenjuju. Uključuju razne vrste fermentacije, tretmana, pasterizaciju ili načine zakiseljavanja ili otkiseljavanja vina.
 
        Nakon objave novih pravila za pojednostavljenje i pojašnjenje prakse proizvodnje vina u EU u junu 2019., a prema tim istim pravilima, Evropska komisija objavila je detaljne datoteke Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) kod enoloških postupaka.
Te su datoteke predstavljene na način koji je lakši za čitanje i razumijevanje. To će proizvođačima vina omogućiti da brzo identificiraju odobrene prakse u EU kao i sve povezane zahtjeve.
Definirane su enološke prakse, istaknuti njihovi ciljevi, uvjeti upotrebe i vrste vina na koja se primjenjuju. Uključuju razne vrste fermentacije, tretmana, pasterizaciju ili načine zakiseljavanja ili otkiseljavanja vina.
Nova pravila usvojena početkom ove godine bila su posljednji korak u usklađivanju zakonodavstva o vinu s Lisabonskim ugovorom od strane Evropske komisije. To pojednostavljuje zahtjeve u proizvodnji vina, istodobno povećavajući usklađenost s jedne strane enoloških praksi EU, a s druge strane, međunarodnog kodeksa enoloških praksi i međunarodnog enološkog kodeksa Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino.
Prije ovog zakonodavstva, ažurirana su pravila o sljedećim elementima zakonodavstva o vinu EU za usklađivanje s Lisabonskim ugovorom: prezentacija i etiketiranje vina, zatim odobrenja za sadnju vinove loze, provjere da se izbjegnu prijevare u vinskom sektoru, registar vinograda i dokumenti koji trebaju biti popraćeni podacima uvoza i izvoza.
Izvori
Tagovi
Vino Proizvodnja Enološki postupci
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                
                
                
                    Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                     Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                
                
                
                    Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                     Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                
                
                
                    Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                     Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                
                
                
                    Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                     
