Pretraga tekstova
Dob najmlađeg pacijenta koji je bio hospitalizovan je osam, a najstarijeg 76 godina.
Prošlo je tjedan dana kako su zabilježena prva trovanja gljivama na području Republike Srpske kada je u bolnici završilo 16 osoba.
Nažalost, ta brojka nije bila posljednja. Još su tri pacijenta zbog trovanja gljivama i dalje na liječenju na Univerzitetskom kliničkom centru RS, a njih 28 je pušteno na kućno liječenje, navodi glassrpske.
Naime, sa područja Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Čelinca, Prnjavora, Kozarske Dubice i Prijedora ukupno je bio hospitalizovan 31 pacijent u UKC RS zbog trovanja gljivama, 27 pacijenata u periodu od 23. do 28. septembra, dok su četiri nova slučaja kasnije zabilježena.
Kako navode iz UKC RS, dob najmlađeg pacijenta koji je bio hospitalizovan je osam, a najstarijeg 76 godina.
"Od pomenutog broja pacijenata, šest je bilo životno ugroženo i bili su hospitalizovani u Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane. Ovi pacijenti su se oporavili i premješteni su u Kliniku za infektivne bolesti UKC RS", navodi Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS.
Prema riječima Antonije Verhaz, načelnice Klinike za infektivne bolesti UKC RS, u ovom trenutku su u ovoj klinici hospitalizovana tri pacijenta, a njihovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno, te zbog daljeg liječenja i praćenja ostaju u bolničkim sobama.
Podsjećamo, simptomi kod trovanja gljivama mogu biti lakši ili teži. Bolje je čuvati se i ne jesti gljive za koje niste sigurni da su jestive.
Foto: Pixabay/jarmoluk
Tagovi
Trovanje glijvama Gljive Branje gljiva
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano