Gljiva je ovo koja zaslužuje svaku pažnju. Ne samo da je prepoznatljiva po svojoj aromi i okusu, već je i vrlo cijenjen na tržištu. Raste u šumama širom Balkana.
Žuti trubač (Craterellus lutescens), poznat i pod imenom zlatna truba, je jestiva i vrlo cijenjena gljiva među ljubiteljima šumskih plodova. Njegov izgled i specifična aroma čine ga atraktivnim za sakupljače i kuhare. Ova gljiva je srodnik poznatog crnog trubača (Craterellus cornucopioides), ali se ističe po svojoj žućkasto-narandžastoj boji.
Gdje možete pronaći žutog trubača, na kojim područjima i nadmorskim visinama se pojavljuje, te zašto je otkup ove gljive izuzetno popularan?
Žuti trubač je vrlo prepoznatljiv po svom izgledu. Klobuk ove gljive je ljevkastog oblika, koji podsjeća na trubu, a boja varira od blijedo žute do narandžaste, posebno sa donje strane klobuka. Stabljika je šuplja i tanka, često se stapa s bojom klobuka. Za razliku od mnogih drugih gljiva, žuti trubač nema prave listiće, već ima naboranu, gotovo glatku donju stranu.
Ova gljiva često raste u velikim grupama, što olakšava njeno sakupljanje. Zbog svog specifičnog mirisa, koji podsjeća na mješavinu voćne i orašaste arome, lako se razlikuje od drugih gljiva.
Žuti trubač najčešće raste u šumama bogatim mahovinom i lišćem. Preferira vlažna, kisela tla i mješovite ili crnogorične šume, posebno one u kojima prevladavaju borovi, smreke i jele.
Evo nekoliko glavnih karakteristika staništa gdje možete pronaći ovu gljivu:
Šumske regije: Žuti trubač se najčešće pronalazi u šumama srednje i južne Evrope. U Bosni i Hercegovini, posebno su plodne regije oko planina poput Vlašića, Bjelašnice, Romanije, te područja oko Gorskog Kotara u Hrvatskoj.
Nadmorska visina: Preferira područja između 500 i 1.500 mnv, ali se može pronaći i na nižim i višim, ovisno o uvjetima okoline. Vlažna, sjenovita mjesta su idealna za njen rast, pa je najbolje tražiti u udolinama, blizu potoka ili rijeka.
Vremenski uvjeti: Najbolje vrijeme za branje žutog trubača je od kraja ljeta do kasne jeseni. Kišni periodi u jesen posebno pogoduju njegovom rastu, pa se može pojaviti u velikim količinama nakon kiša.
U posljednjih nekoliko godina, otkup šumskih plodova, postao je popularniji. Razlog tome je sve veća potražnja za divljim, organskim namirnicama, koje su postale neizostavan dio vrhunskih kuhinja.
Berba žutog trubača je relativno jednostavna, ali treba biti pažljiv jer gljive mogu biti krhke. Kada pronađete grupu gljiva, lagano ih izvadite rukom ili pažljivo prerežite nožem kako biste očuvali micelij i omogućili daljnji rast. Nakon berbe, gljive je najbolje što prije upotrijebiti ili osušiti. Žuti trubač je odličan za sušenje jer zadržava svoje arome i konzistenciju, što ga čini idealnim za dugoročno skladištenje.
Otkup ove gljive u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trenutno je vrlo aktivan. S obzirom na njenu kvalitetu, cijena se kreće oko 10 KM po kilogramu, što je atraktivno za sakupljače. Oni koji poznaju prava staništa mogu u sezoni prikupiti znatne količine i zaraditi solidan prihod. Ovo je posebna prilika za ljude koji žive u blizini šumskih područja, jer mogu iskoristiti prirodne resurse i prodati gljive otkupljivačima ili restoranima. S obzirom na to da se cijeni svježina i kvaliteta, preporučuje se brza isporuka nakon berbe.
Jedna od glavnih prednosti žutog trubača je ta što ga je lako sušiti i skladištiti. Osušene gljive zadržavaju svoju aromu i mogu se koristiti tokom cijele godine. Sušenje također omogućava dugotrajno čuvanje bez gubitka nutritivnih vrijednosti ili okusa. Proces sušenja je jednostavan: samo raširite gljive na prozračnom mjestu ili ih osušite u dehidratoru. Nakon toga, pohranite ih u hermetički zatvorene posude na tamnom i suhom mjestu.
Veoma je cijenjen u kulinarstvu, kako zbog svoje arome, tako i teksture. Može se koristiti svjež, osušen ili konzerviran. Evo nekoliko ideja kako ga koristiti:
Ako imate priliku, svakako iskoristite ovu jesen da se okušate u berbi žutog trubača i uživate u njegovim mnogobrojnim kulinarskim mogućnostima.
Tagovi
Autor