Pretraga tekstova
Jestiva gljiva se vrlo lako može zamijeniti za otrovnicu, kišno vrijeme može u značajnoj mjeri uticati na izgled gljiva i tako prevariti i iskusnije sakupljače
Trenutne vremenske prilike, odnosno česte smjene sunčanih i kišnih intervala, pogodovale su rastu gljiva te su šume prepune ovih plodova. Veliki broj građana ovih je dana u šumama oko Sanskog Mosta, piše tamošnja televizija RTV Sana.
Jedan od najboljih poznavalaca svijeta gljiva na ovim prostorima, književnik i ekolog, Amir Talić, ističe kako treba biti maksimalno oprezan prilikom njihovog branja, jer se jestiva gljiva vrlo lako može zamijeniti za otrovnicu.
"Ovo je period godine kada u šumama dospijeva nekoliko jestivih vrsta pečuraka. Najprisutnije gljive otrovnice u ovdašnjim šumama su muhara i pupavka, koja se smatra jednom od najotrovnijih", rekao je Talić.
On dodaje kako kišno vrijeme može u značajnoj mjeri uticati na izgled gljiva i tako prevariti i iskusnije sakupljače. Ističe kako su gljive u gastronomiji mnogih zemalja veoma važna prehrambena namirnica i žali zbog toga što se kod nas ne vodi dovoljno računa o edukaciji građana, kada se radi o njihovom sakupljanju ili prehrani.
"Kod branja gljiva postoji nekoliko važnih preporuka, a jedna je da se gljiva uvijek siječe nožem pri korijenu i da se čisti na licu mjesta, u šumi. Svako gaženje gljive je uništavanje njihove reprodukcije, a danas imamo i nesavjesne pojedince koji odlaze u šumu i skrnave prirodu tako što bacaju i ostavljaju iza sebe smeće", rekao je.
Gledali ga kao čudaka, sad zgrće pare od biljaka i rakije od gljiva
Kao primjer ističe Sloveniju, gdje je gljivarstvo jedna vrsta tradicije, te okuplja čitave porodice koji odlaze u šume, zajedno beru gljive i uživaju u čarima prirode.
Tagovi
Gljive Šume Amir Talić Jestive gljive Gljive otrovnice
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!