Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski sortimenti
  • 19.11.2019. 12:30

Smanjena proizvodnja šumskih sortimenata za 1,14 posto

Proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća manja je za 8,2 posto, dok je proizvodnja sortimenata lišćarskih vrsta veća za 5,73 posto, stoji u izvješću kojega je objavila Agencija za statistiku BiH.

Foto: Pixabay/jotoh
  • 64
  • 2
  • 0

Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u BiH u trećem kvartalu ove godine iznosila je 1.200.811 metara kubnih i manja je za 1,14 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća manja je za 8,2 posto, dok je proizvodnja sortimenata lišćarskih vrsta veća za 5,73 posto, stoji u izvješću kojega je objavila Agencija za statistiku BiH.

Proizvodnja trupaca četinara manja je za 5,37 posto, dok proizvodnja trupaca lišćara bilježi rast od 11,33 posto.

Pad proizvodnje od 11,48 posto bilježi se kod jamskog drveta četinara, kod ostalog dugog drveta četinara od 21,93 posto, te kod prostornog drveta četinara od 13,97 posto.

U trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period lani, rast proizvodnje od 17,95 posto bilježi se kod prostornog drveta lišćara, kod ostalog dugog drveta lišćara od 7,33 posto, te kod ogrjevnog drveta lišćara od 3,19 posto.

Kod proizvodnje ostalog grubo obrađenog drveta, ogrjevnog drveta četinara i jamskog drveta lišćara radi se o malim količinama sortimenata čije variranje u proizvedenim količinama nema uticaja na promjene u ukupnoj proizvodnji šumskih sortimenata, navode iz Agencije.


Tagovi

Šumski sortimenti Pad proizvodnje Agencija za statistiku


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

⌛️ Počinje 9. savjetovanje i sajam mljekara RS. Naša ekipa je već stigla u Gradišku. Šta se očekuje na dvodnevnom skupu, već smo pisali https://t.ly/YNV1B , a uskoro i svježi detalji 👇
Foto: Mario Relatić