Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba gljiva
  • 27.05.2016. 08:00

Poslije plamena dolaze gljive!

Poslije plamena dolaze gljive te lovci na smrčke sada češljaju područja prošlogodišnjih šumskih požara na sjeverozapadu SAD-a.

Foto: bigstockphotos.com
  • 487
  • 19
  • 0

Poslije plamena dolaze gljive te lovci na smrčke sada češljaju područja prošlogodišnjih šumskih požara na sjeverozapadu SAD-a. Vrijeme je potrage za ovom unosnom vrstom ukusnih gljiva koje je lako identificirati, piše The Guardian.

Dobra sezona za smrčke

"Ovo će biti dobra sezona za pronalazak smrčaka, u to nema sumnje", rekao je Brian Harris, glasnogovornik Nacionalnog parka Payette, u Ajdahu. Ta poslastica spužvastog izgleda ne može se umjetno uzgajati, a postiže cijenu i od 50 dolara za kilogram. "One su kao neka vrsta kulta", rekao je menadžer proizvodnje Co-op tvrtke "North end" u gradu Boise, Tommy West i dodao: "Prvo ih nema, a kada krenu, obično im ide prilično dobro."

Skoro 400.000 hektara državnog šumskog zemljišta je izgorjelo prošle godine u gradovima Idaho, Oregon i Washington, priopćila je Državna međuagencijska vatrogasna služba. U Nacionalnom parku Payette, sakupljači gljiva mogu sakupiti do pet galona (18 litara) dnevno bez dozvole. A dozvola koja vrijedi 21 dan i izdaje ju Američka šumarska služba, omogućava prikupljanje količine veće od te i stoji 200 dolara.

Iako dobro poznati, smrčci su još uvijek misterija

Iako su smrčci dobro poznati, teško ih je proučavati u divljini pa stoga predstavljaju zagonetku, a teško je utvrditi gdje bi se mogli pojaviti. Spore gljiva se šire u milijunima, klijaju i stvaraju podzemnu mrežu nalik na paučinu. Na kraju postaju i skladište hranjivih tvari. Stručnjaci kažu da te formacije, "sklerocije", mogu postojati godinama, ali plodovi koje želje sakupljači gljiva, pojavljuju se tek kada se steknu uvjeti za to, a to može biti i desetljećima kasnije.

"Poslije umjerenog požara, te spremne sklerocije grade plodove nazvane postpožarni smrčci. Ti smrčci obično počinju davati plod nekoliko tjedana poslije požara, što traje oko dvije godine prije no što naizgled nestanu s površine tla", rekao je Merlin White, docent Sveučilišta u gradu Boise.

Trillium grandiflorum - pokazatelj pojave smrčaka

"Najbolja područja za branje teško je naći, čak i ako dobro poznajete reprodukciju smrčaka. Može se isplatiti izviđanje, posebno ako se primijeti jedna vrsta cvijeća - Trillium grandiflorum, koje je rani pokazatelj pojave smrčaka", objasnio je Harris iz Nacionalnog parka.

Prošle godine u Nacionalnom parku Payette dogodio se jedan od najvećih požara u Idahu, izgorjelo je 390 km2. Udaljavanje od puteva i pješačenje kroz šumu je dobra strategija ako želite pronaći više smrčaka, rekao je Haris. I to što prije, bez odugovlačenja te dodao: "Ako predugo čekate i komercijalni berači prođu prije vas, nećete naći ništa."

Drugi problem sakupljača gljiva je što se ponekad zanesu i izgube te ih onda traže lokalne vlasti. "Možete se toliko udubiti u to što radite, da više ne znate gdje ste, pa izgubite i osjećaj za vreme", istaknula je Nora Rasure iz Šumske uprave.

Foto: bigstockphotos.com;randimal


Tagovi

Berba gljiva Požar SAD Šume Smrčci


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer