Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvosječa
  • 07.05.2023. 16:30

I u osmoj deceniji obara stabla i zavodi red u šumi

Više od pola života Jusuf Kadrić druguje sa motornom testerom i najstariji je po godinama i stažu aktivni sjekač u zapadnoj Srbiji.

Foto: Željko Dulanović
  • 464
  • 59
  • 0

Đerdan od preko 550 istrošenih lanaca za motornu testeru, okačenih na zidu porodične kuće u Novoj Varoši svjedoči na godine koje je Jusuf - Juka Kadrić "potrošio" sijekući stabla u planinskim vrletima novovaroškog kraja. Zlatar poznaje kao svoj džep, strugao je po Čemernici i Murtenici i lomio se po Vučkim jamama, Bosanju, Smudinogama, Vučiji, Moskovi. Davno je zakoračio u osmu deceniju života, ali ne predaje se, već se i dalje poput mladića "nosi" sa motorkom i deblima. 

Više od pola života Kadrić druguje sa motornom testerom i najstariji je po godinama i stažu aktivni sjekač u ovom dijelu Srbije. Penziju je zaradio u "Plastici" na mašini "štamparici", dok su mu obaranje stabala i struganje drva pomogli da se skući i da iškoluje ćerku i sina. Dok je radio u fabrici, kaže, često je znao pravo iz smjene da ode u šumu na "dopunski rad". 

Preko 550 istrošenih lanaca za motornu testeru

"Dok me je snaga služila, mogao sam dnevno da na trupčiće isiječem i po šest traktorskih prikolica ogrjevnog drveta, a to je više od 30 prostornih metara. U planini sam obarao i po 20 kubika i uzimao od Šumske za sječu čitava odjeljenja od po nekoliko hektara", priča Kadrić.

Zavodio je red u šumi

Tokom rada u šumi uvijek se držao dogovorenog, trudio se da posao obavi na vrijeme, a nakon sječe nije odlazio kući dok ne zavede šumski red. Zbog toga i danas uživa veliko povjerenje.

"Šumari i inženjeri nikada nisu imali primjedbi na moj rad u državnoj šumi, a ni vlasnici privatnih posjeda. Nikoga nisam iznevjerio, a znalo se - ne izlazim iz omara dok ne oljuštim panj četinara i ne složim grane, da može da se obnavlja podmladak. Zato su me pojedinci i nagrađivali, mimo pogodbe", priča ovaj 73-godišnji sjekač.

Ni danas mu nije teško da se ispenje na vrh stabla od tridesetak metara

Posljednjih godina mu sve češće stižu pozivi za sječu stabala koja su se nadvile nad kuće, vikendice i druge objekte. Spretan je i u čišćenju odžaka, pa i tu "otkine" neki dinar, naročito pred grijnu sezonu.

"Ni danas mi nije teško da se sa motornom testerom ispenjem u vrh omorike od tidesetak metara. Do prvih jačih grana stabla se popnem merdevinama, a onda idem uz grane i siječem od vrha, komad po komad. Nikome nisam pričinio štetu, a uklonio sam stotine stabla koja su smetala", kaže naš sagovornik i dodaje da su ga nedavno zvali u Kosjerić, da tamo siječe hrastove na groblju, koji prijete da poruše spomenike ili povrijede posjetioce vječnih kuća.

Ne postoji nemoguća misija

U novovaroškom kraju gotovo da nema šume i klade na kojoj nije strugala Jukina testera. Hvale ga da je vrijedan, odgovoran i pošten, i da mu ne treba asistent dok struže. Zbog toga i ima mnogo stalnih mušterija, koje su spremne da ga čekaju danima. Kaže da nikada nije odbio ponudu za posao, ma koliko se o rizičnoj sječi radilo.

"Nemoguće je danas izračunati koliko sam u svom radnom vijeku isjekao drva, ali sigurno je da se radi o hiljadama i hiljadama kubika. Svaki lanac od motorke koji čuvam istrošen je do maksimuma, a sa jednim može da se istruže i više od 300 kubika. Poderao sam i 12 motorki, a ova 13. sa kojom trenutno radim je i posljednja. Pristigle godine i ne moram u nadnicu, da se rvem sa trupcima", kaže Kadrić i dodaje da ima kuću i penziju, a i djeca su mu u svijetu stekla svoj krov. 

"Poderao" je 12 motorki, a ova 13 mu je, kaže, posljednja

Prvu motorku je kupio relativno kasno, tek u 34. godini života, i to za svoje potrebe. Ali kako to u ovim krajevima obično biva, odmah su počeli da mu stižu pozivi od komšija, rođaka, prijatelja, kumova. Brzo se pronio i glas da dobro i pedantno radi, pa je s testerom krenuo i u nadnicu. 

"Rad sa motorkom jeste težak, ali ja sam ga oduvjek volio, zato možda i sve napore s lakoćom podnosim. Često je glava u torbi jer se radi na nepristupačnim terenima, a mala nepažnja može da vas skupo košta i prilikom struganja metarskih drva za ogrjev. Ja sam na sreću, svih ovih godina imao svega nekoliko lakših povreda. U šumu ne idem bez oštrog alata i zaštitne opreme. Dok radim maksimalno sam oprezan, jer ne kaže se uzalud - čuvaj se i Bog će da te čuva", kaže Kadrić.


Tagovi

Sječa stabala Drvosječa Jusuf Kadrić Motorka Obaranje stabala Šumski red Hrastovi Čišćenje odžaka


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Tijekom tri desetljeća, koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih medija. Omiljene teme su mu iz života mještana planinskih sela, a duboko vjeruje da nema raja bez zavičaja.