Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brezova voda
  • 28.03.2023. 09:00
  • Rogatica

Boričani čuvaju tradiciju sakupljanja brezove vode - za šta se koristi?

Brezova voda se sakuplja u mjesecu martu, kada je samo stablo najzdravije i ima najviše ljekovitih svojstava pa se pije umjesto one iz česme

Foto: Marijana Simanić
  • 1.669
  • 140
  • 0

Visoravan Borike poznata je proizvodnji krompira, ergeli arapskih i bosansko-brdskih konja, ali i starim zanatima i zanimanjima koje pamtimo iz priča naših djedova. Jedno od njih je i prikupljanje brezove vodice koje se obavlja ovih dana u velikom broju sela boričkog platoa.

Domaćini Radomir Ivanović i Slavko Heleta ovaj posao obavljaju skupa više od deset godina i prikupljajući vodu objašnjavaju sam postupak, ali i svojstva ove tečnosti.

"Brezova voda se sakuplja u mjesecu martu, kada je samo stablo najzdravije i ima najviše ljekovitih svojstava pa se pije umjesto one iz česme. Ljeti se takođe konzumira, ali zbog stajanja dobija određenu dozu kiselosti. Moja porodica popije i do 200 litara brezove vode", priča Ivanović, mještanin zaseoka Brezak na Borikama.

Postupak skupljanja vode

Nekada su, kako navodi, porodice mnogo koristile brezovu vodu zbog njenih ljekovitih svojstava, ali i male upotrebe lijekova. Međutim, danas malo ko prikuplja i konzumira ovu izuzetno zdravu tekućinu.

Limeni oluk se ukucava odmah ispod otvora

"Sam postupak je veoma jednostavan. Svrdlom bušimo deblo breze nekih pet do šest centimetara i voda odmah počinje da curi, jer je trenutno najaktivnija zbog početka vegetacije. Zatim se mali oluk koji je napravljen od lima ukucava ispod otvora. Iznad otvora koji je napravljen u deblu breze stavlja se klin kako bi se okačila kantica u koju skupljamo vodu", objašnjava ovaj mještanin zaseoka Brezak na Borikama.

Nekada se prodavala u velikim količinama

Radomir se sjeća kako je on veoma mlad počeo da se bavi ovim poslom. Kad tek krene sezona, u prvih pet, šest godina moglo se, priča nam, prikupiti od 50 do 100 litara.

"Kako je interesovanje raslo, tako se povećavala i količina prikupljanja. Iako je to sezonski posao, u suštini koliko traje vegetacija, ipak se moglo skupiti i preko 500 litara", dodaje i objašnjava kako se ona danas samo porodično pije.

Nema nikakvih mogućnosti da se breza ošteti ili osuši, kaže Ivanović

Na području Borika ima u izobilju i mlađih i starijih stabala breze. Za prikupljanje vode su pogodnija starija stabla zbog samog kvaliteta, jer breza povlači sok odozdo, bliže korijenu, pa je i veći protok i kvalitetnija voda. 

"Mi godinama bušimo ista stabla breze za prikupljanje vode i ona u toku ljeta zarastu, tako da nema nikakvih mogućnosti da se breza ošteti ili osuši", kaže Ivanović.

Blagotvorna za organizam

Penzioner Slavko Heleta je još jedan od Boričana koji sakuplja brezovu vodu i čija porodica tradicionalno vjeruje u njena ljekovita svojstva.

"Brezova voda je izuzetno blagotvorna za organizam. Stariji je piju svakodnevno, dok ovi mlađi ne znaju za njena djelotvorna svojstva. U prošlosti se ova voda prodavala u velikim količinama, ali dolaskom nekih novih napitaka i voda s okusima, ona je zapostavljena i potisnuta", priča Heleta pijući iz kantice vodu koja zdravlje znači.

Breza: Zašto je posaditi i kako brinuti o njoj?

Vjeruje se da voda iz stabla breze liječi kamenac u bubrezima i žuči, a služi i za pročišćavanje mokraćnih kanala te pomaže pri smanjenju holesterola i šećera u krvi. Poboljšava i čisti organizam. Pored vode iz stabla, Boričani koriste i mlado lišće breze, koje se suši i od njega pravi čaj kako bi se organizam očistio od raznih toksina. Posebno je bilo to karakteristično u doba pandemije virusa korona.


Tagovi

Brezova voda Visoravan Borike Slavko Heleta Ljekovita svojstva Proces skupljanja brezove vode Radomir Ivanović


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]