Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcija u šumama
  • 04.02.2019. 14:00

Bespravna sječa: 551 prekršaj vrijednosti 750.000 KM, problem i lovci

U 264 slučaja izvršeno je oduzimanje šumskih drvnih sortimenata u ukupnoj količini od 2.119 m³  čija vrijednost se procjenjuje na 182.838 KM.

Foto: Pixabay/markusspiske
  • 214
  • 18
  • 0

Republička šumarska inspekcija je u 2018. godini izvršila 1.709 kontrola, od čega je 725 ili 42% bilo sa nepravilnostima. Subjektima kontrole izrečeno je 640 upravnih mjera u cilju otklanjanja nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 551 prekršajni nalog u vrijednosti od 750.500 KM, podnesene su tri prekršajne i četiri krivične prijave, stoji u saopštenju Inspektorata RS. 

Oduzimali drvne sortimente na postrojenjima i u prometu

U okviru planskih zadataka, redovnih i vanrednih kontrola i aktivnosti na realizaciji Akcionog plana za suzbijanje bespravnih sječa, krađa i nelegalnog prometa drvnih sortimenata, u 264 slučaja izvršeno je oduzimanje šumskih drvnih sortimenata u ukupnoj količini od 2.119 m³  čija vrijednost se procjenjuje na 182.838 KM.

Šumski drvni sortimenti su oduzeti na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu, jer je kontrolama utvrđeno da isti nisu žigosani, nisu obrojčeni, ili nedostaje prateći otpremni iskazi, što ukazuje na to da je riječ o bespravnoj sječi. Takođe, nadležnim Policijskim upravama i tužilaštvima upućen je značajan broj informacija o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima, te da je za iste potrebno provesti dodatne istrage.

Propusti u šumarstvu i lovstvu

Najčešće utvrđeni propusti u oblasti šumarstva odnosili su se na ispunjenost uslova za izvođenje radova, žigosanost, obrojčenost i snabdjevenost otpremnim iskazom šumskih sortimenata, poštivanje odredbi šumsko-privrednih osnova, dugoročnih programa gazdovanja područjem krša, investicionih programa gazdovanja šumskim plantažama, godišnjeg plana gazdovanja šumama i izvođačkih projekata i drugo.

Najčešće utvrđeni propusti u oblasti lovstva odnosile su se na ispunjenost uslova za učestvovanje i vršenje lova, pridržavanje cjenovnika odstrela i korišćenja divljači, evidentiranost propratnica i trofejnih listova, ocjenjivanje trofeja i stručnost komisije i drugo. Poseban problem u ovoj oblasti predstavlja činjenica da lovočuvari u Lovačkim udruženjima kao nevladinim organizacijama, zapravo kontrolišu svoje poslodavce. Lovci članovi matičnog udruženja se kroz razna tijela udruženja, faktički pojavljuju i kao rukovodioci lovočuvarima, a u drugom segmentu su subjekt kontrole svog lovočuvara, što dovodi u pitanje efekat takvih kontrola.


Tagovi

Inspekcija u šumama Šume RS Bespravna sječa Lovstvo Propusti Drvni sortimenti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]