Pretraga tekstova
Kako izgleda proizvodnja gljiva modernim strojevima pogledajte u videoprilogu.
Gljive su organizmi bez klorofila, čije tijelo može biti građeno od jedne ili više stanica. S obzirom da nemaju klorofila i ne mogu same sebi stvarati hranu preživljavaju kao simbionti, saprofiti ili paraziti. Najveći svjetski proizvođač gljiva je Kina, koja proizvodi 65% svjetske proizvodnje gljiva. Najveći evropski proizvođači su Italija, Nizozemska i Španjolska.
U videu ispod možete pogledati kako izgleda automatizirana proizvodnja gljiva modernim strojevima, i to na kravljem i svinjskom đubrivu. Poznato je da u prostoru gdje se uzgajaju gljive mora biti optimalna temperatura i stalna visoka vlažnost zraka, koja se, ovisno o vrsti gljiva i fazi proizvodnje, kreće od 70-95% rel. vlage. Zbog toga takvi prostori moraju imati mogućnost prozračivanja (pomoću ventilatora) i moraju biti osvijetljeni potrebnim količinama svijetla.
Gljive uzgojene na farmi u videu postižu svoju punu veličinu u tri dana! Tada se glave gljiva režu i spremaju za prodaju.
Kako izgleda cijeli proces, pogledajte u videu:
Tagovi
Gljive Farma Berba Stroj Tehnologija Proizvodnja
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.