Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirovo mlijeko
  • 05.05.2017. 08:00

Zbog sirovog mlijeka 25 godina proveo na sudu

Prodaja sirovog mlijeka u Kanadi je strogo zabranjena, no Michael Schmidt i njegovi kooperanti ne pristaju na Vladine tvrdnje o štetnosti sirovog mlijeka.

Foto: Facebook/Michael Scmidt
  • 1.387
  • 113
  • 0

Gotovo 25 godina Michael Schmidt proveo je na sudu zbog sirovog, nepasteriziranog mlijeka! Schmidt je farmer, ali i odvjetnik Glencolton Farme u Durhamu, u kanadskoj provinciji Ontario koja je sjedište 200 kooperanata koji pod motom "Naše farme, naša hrana" proizvode sirovo mlijeko i sir napravljen od sirovog mlijeka.

Riječ je o pomalo čudnoj kooperaciji, no zapravo to i ne čudi s obzirom da ih se vodi kao ilegalne jer je prodaja sirovog mlijeka u Kanadi zabranjena, iako vam je dozvoljeno piti sirovo mlijeko vlastitih krava, piše modernfarmer. Prema Scmidtu, njihov posao je u potpunosti legalan. No to mišljenje ne dijele provincijske vlasti.

Posljednje sučeljavanje na sudu zapravo i nije bilo zbog sirovog mlijeka. Schmidt i četvorica drugih kooperanata, optuženi su za ometanje pokušaja pretresa farme 2015. Pretres odnosno raciju pokušalo je provesti Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zaštite prirode u suradnji s policijom. Bio bi to treći pregled farme. Prvi je bio 1994., drugi 2006.

Zabrana uvedena zbog bakterija

Tijekom posljednjeg pokušaja, oko 50 ljudi, većinom kooperanata, blokiralo je farmu traktorima i spriječilo ulazak u farmu te odnošenje dijela opreme. Dvojica su oslobođena optužbe, a ostalima se i dalje sudi na općinskom sudu. Nastavak suđenja je u lipnju.

Kanadska vlada iznimno je stroga kada je riječ o sirovom mlijeku. Njegova je prodaja zabranjena još 1981. zbog mogućnosti prisustva bakterija salmonele, ešerihije koli i listerije. Mnoge provincije još su strože po tom pitanju pa tako Ontario ne dozvoljava ni besplatno dijeljenje sirovog mlijeka.

Schmidt koji je uvjeren da je sirovo mlijeko zdravije od pasteriziranog i sigurno za konzumiranje ako se s njim pravilno postupa, navodi da se ne bori za legalizaciju sirovog mlijeka u Kanadi. Želja mu je da se ljudima dozvoli da sami, na osnovu dobivenih informacija, odlučuju hoće li piti sirovo mlijeko.

"Kažu da je sirovo mlijeko najopasnija tvar koju možete zamisliti i da nikada ne bi trebala biti dozvoljena. O tome čak ne postoji ni znanstvena rasprava. Tvrdnja je zasnovala na emotivnoj razini - razini baziranoj na strahu", zaključuje Schmidt.

Foto: Facebook/Michael Scmidt


Tagovi

Kanada Ontario Sirovo mlijeko Zabrana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.