Pretraga tekstova
Mnogi ovčari završavaju sa strižom ili šišanjem ovaca.
Mnogi ovčari završavaju sa strižom ili šišanjem ovaca. Ovce se šišaju najmanje jednom godišnje, iako neki (rijetki) ovce šišaju dva puta. Ovisno o temperaturama zraka i vremenu, striža ovaca počinje od sredine aprila sve do početka juna.
U nekim krajevima obavlja se i kasnije, odnosno u junu pa sve do jula. Vrijeme početka striže ovaca ovisi i o porastu nove vune. Ukoliko nije porasla nova vuna, a što ovisi o više čimbenika, prije svega hranidbi i dobi životinje, šišanje je puno teže. Sam zahvat šišanja obavlja se ručnim ili električnim škarama.
Kod striže sa ručnim škarama, gotovo je nemoguće ošišati ovcu ako vuna nije "podrasla". U velikom stadu prvo se šišaju ovnovi i jalove ovce jer im vuna prije "podraste", a kasnije ovce koje su se janjile, pojašnjava Bernarda Kasunić, dipl. ing. agr.
Hrvoje Čvangić mladi je uzgajivač ovaca koji savjetuje kako pravilno ošišati ovcu: "Ovca se stavlja u sjedeći položaj, na trticu, i kreće se šišati gornja strana vrata i ispod uha. Nastavlja se na desnu plećku i desnu stranu trbuha te ispod trbuha. Zatim polegneš ovcu i ošišaš desni but i rep, zatim vratiš ovcu u sjedeći položaj i ošišaš lijevu stranu vrata i ispod vrata te prijeđeš na lijevu plećku i lijevu stranu trbuha. Na kraju se ošiša i lijevi but i šišanje je gotovo".
Šišanje električnim škarama obavlja se na sličan način kao i kod ručne tehnike, čime se i smanjuje mogućnost ozljeđivanja ovaca. Ukoliko se kod šišanja električnim škarama pažljivo prati linija tijela, nema opasnosti od posjekotina. Posjekotine su moguće kod obje tehnike striže, naročito ako je životinja uplašena i uznemirena, ističe Kasunić.
Na videu je prikazano šišanje ovaca na OPG-u Sičaja.
Video: Vinko Sičaja, Foto: Myriams-Fotos/pixabay.com
Tagovi
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.