Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovna goveda
  • 14.11.2023. 07:30

Zašto su hibridi goveda bolji za tov?

Popularnost u tovu imaju hibridi koji nastaju ukrštanjem tovnih i mliječnih rasa. Njihova prednost se ogleda u boljem korištenju hrane i većom efikasnošću tova

Zašto su hibridi goveda bolji za tov?
Foto: Depositphotos/wedge
  • 99
  • 23
  • 0

Dobri poznavaoci kažu da je govedina kao vino. Kvalitet i karakteristike mesa zavise od geografske širine na kojoj se goveda uzgajaju, ishrani, stepenu iskorištenosti hrane, načinu držanja, ali i od rase.

Razvijaju bolju mišićnu masu

U svijetu postoji preko 250 rasa goveda, a najcjenjenije meso ima japnski Vagju (Wagyu) jer se ono odlikuje izuzetnom mramoriranošću. Što je bolja prožetost mesa sa masti to je viša cijena. U Evropi se za tov najviše uzgajaju: Aberdin Angus, Šarole, Limuzin, Hereford, Belgijsko plavo goveče, Pijemont. Veoma često se na našem području koristi Simentalac. Svaka od njih se odlikuje nekom prednošću.

Meso Angusa je masnije i ima nešto jači okus, a životinje brzo dobivaju na težini. Kod Pijemonta meso ima manji sadržaj masti, a više proteina. Simentalac je cijenjen jer se odlikuju kombinovanim osobinama i telad sa mliječnih farmi, od mliječnih linija, se bolje tovi nego od mliječnih rasa. Izrazito mišićave su Hereford te Belgijsko plavo goveče. Prednost svih je što bolje iskorištavaju hranu i stvaraju mišićnu masu.

Zašto su hibridi bolji?

Popularnost u tovu imaju hibridi koji nastaju ukrštanjem tovnih i mliječnih rasa. Njihova prednost se ogleda u boljem korištenju hrane i većom efikasnošću tova. Za isti prirast je potrebno manje hrane nego kod čistih rasa. Kod klanja je veći udio mesa.

Za ukrštanje je potrebno pažljivo odabrati koje i kakve životinje ukrštamo. Hibridi mogu biti od dvije, a najbolje kada potiču od miješanja tri rase. U praksi se pokazalo da najbolju telad za tov daju krave koje su hibrid mliječne i kombinovane rase, a oplođene su mesnom kao što je Aberdin ili Hereford. Muška telad su izuzetno cijenjena kada je u pitanju tov, njihovo meso je traženo u industriji prerade. Dnevni prirast može biti i 1800g. Osim Aberdina, dobre očinske su Simentalac, Šarole, Limuzin. Simentalski očevi daju telad koja su pogodnija za ekstenzivni tov.


Tagovi

Tov goveda Rase tovnih goveda Govedina Hibridi tovnih goveda Ishrana bikova Wagyu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kroz projekat za podsticajna sredstva za razvoj lovstva i ličnim sredstvima, članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Doboja, započeli su izgradnju volijera za fazansku divljač na fazaneriji Bare kod Doboja. Površina novog volijera će biti 400... Više [+]