Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrošumarstvo
  • 10.01.2023. 15:00

Zašto i koje drveće posaditi na farmi?

Amonijak je vrlo štetan gas, a u poljoprivredi najčešće dolazi sa stočarskih farmi. Kako bi se smanjile emisije, pomaže drveće.

Foto: Depositphotos/FamVeldman
  • 117
  • 29
  • 0

Amonijak (NH3) je visoko reaktivan i rastvorljiv gas, a javlja se iz prirodnih, ali i antropogenih izvora, što znači da je nastao promjenom u okolišu kao posljedica ljudske aktivnosti. Oslobađa se kada stajnjak, gnojnica i azotna đubriva dođu u kontakt sa vazduhom.

Emituje ga i poljoprivreda i to stočarske farme, odnosno stajnjak i gnojnica te druge oblasti u kojima se primjenjuje đubrivo. Najveće količine se nalaze na površini zemljišta i brzo se talože na vegetaciju što može uzrokovati zakiseljavanje tla i otrovnost vazduha, direktno djelujući na živi svijet.

Miješa se s drugim zagađivačima vazduha, formiraju se otrovne čestice koje mogu narušiti zdravlje ljudi i negativno se odraziti na biodiverzitet. Posebno su ugrožene biljne vrste, a najviše mahovine i lišajevi jer hranjive materije uglavnom dobivaju iz atmosfere.

Biljna barijera

Tu na scenu stupa drveće kao izuzetno efikasan čistač vazduha koji je zagađen ovim, ali i drugim nepoželjnim gasovima i česticama. Ono može pomoći stočarima da ublaže uticaj emisija amonijaka iz štala, ali i sa ispaše, a time i troškove.

Drveće pravi i hlad i sklonište za životinje (Foto: Depositphotos/makasanaphoto)

Kako bi sadnja bila efikasna, potrebno je napraviti plan, odnosno raspored stabala, ali i posaditi prave vrste. Savjetuje se sadnja zimzelenog drveća koje stvara biljnu barijeru u pravcu niz vjetar od zgrade.

To omogućava krošnjama da djeluju kao hvatač. Uslijed toga dolazi do smanjenja zagađenja atmosfere amonijakom i eliminiše se neprijatan miris.

Barijere imaju kombinovan efekat na koncentraciju ovog plina. Prvo na površini listova u krošnji dolazi do taloženja i unosa kroz stome, a drugo je da se povećava miješanje i razrjeđivanje oblaka jedinjenja kroz stvaranje vrtloga i turbulencija iz pojasa drveća. U zavisnosti od izvora i emisije frakcija količina uhvaćenog amonijaka varira od meteoroloških uslova.

Višestruka korist

Što je biljna barijera bliža objektu to je veća količina koja se usvaja. Drveće raspršuje i smanjuje koncentraciju u blizini izvora. Tako se smanjuje uticaj na susjedne osjetljive ekositeme. Poboljšava se drenaža zemljišta, povećava se brojnost ptica koje love štetne insekte i druge organizme i cijeli je niz drugih benefita za uzgajivača. Osim toga, formiramo sklonište za stoku, povećava se biodiverzitet, estetski se poboljšava izgled pejzaža.

Primijenjena tehnika agrošumarstva ima korist za poljoprivrednike i zajednicu u cjelini.


Tagovi

Amonijak Zagađenje amonijakom Smanjenje amonijaka Zagađenje vazduha Agrošumarstvo Drveće na farmi Što posaditi Zaklon za stoku


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.