• ASK
  • 19.10.2020. 14:20

Zabrana uvoza i Pravilnik kao mjere zaštite od afričke svinjske kuge ?

U spoljašnjoj sredini patogen može preživiti duži period ako se nalazi u proteinskom mediju, odnosno, u mesu, krvi, fecesu ili koštanoj srži.

Foto: Bigstockphoto/Julia Lototskaya
  • 61
  • 168
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) virusna je bolest koja pogađa kako domaće tako i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim državama izazvao značajne ekonomske gubitke. Trenutno ne postoje vakcine protiv ASK, tako da izbijanje epidemije može dovesti do potrebe usmrćivanja velikog broja životinja iz uzgoja u zaraženom području, navode u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, u Zenici.

Zaražene svinje izbacuju virus u okolinu 24 do 48 sati prije nego što budu vidljivi klinički znaci bolesti. Najvažniji izvor zaraze je krv dok se bolest širi direktnim kontaktom, ali isto tako i posredno, preko kontaminirane hrane, vodom, steljom ili opremom. Na veće udaljenosti, oboljenje se prenosi vozilima i posredstvom čovjeka. 

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako je spriječiti i prepoznati?

U spoljašnjoj sredini patogen može preživiti duži period ako se nalazi u proteinskom mediju, odnosno, u mesu, krvi, fecesu ili koštanoj srži. Životinje se mogu zaraziti i putem mehaničkih prenosnika, poput insekta muhe pecare (Stomoxys calcitrans), pacova, ali i čovjeka.

Kada je riječ o divljim svinjama, tu se oboljenje širi direktnim kontaktom. Divlja svinja je infektivna tokom 5 - 10 dana za vrijeme inkubacije, te u toku manifestovanja bolesti, ukoliko se razvije klinička slika. 

Preventiva je najvažnija

Kao što je već navedeno, afrička kuga svinja nije opasna za ljude već je njen značaj više ekonomski. Pojava bolesti osim što uzrokuje veliku smrtnost, uzrokuje troškove oko uništavanja zaraženih životinja, kao i naknade štete vlasnicima. Ne treba zaboraviti zabranu prometa svinjama i svinjskim mesnim proizvodima.

Zbog svega pomenutog vrlo je bitno da se poduzmu potrebne mjere za sprečavanje unosa i nastanka bolesti. Kako ne postoji vakcina, izuzetno je važno spriječiti unos zaraze. Prevencija podrazumijeva i pojačane sanitarno - higijenske aktivnosti, kao što su biosiguronosne mjere na farmama (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija), te što manje kontakata među životinjama i ljudima sa drugih farmi, savjetuju stručnjaci sa Instituta.

Kod nas na snazi Pravilnik o mjerama za nadzor ASK

Evropska unija donijela je Odluku Komisije оd 9. oktobra 2014. o mjerama kontrole zdravlja životinja u pogledu afričke svinjske kuge u određenim državama članicama dok se u Bosni i Hercegovini primjenjuje Pravilnik o mjerama za nadzor afričke svinjske kuge ("Službeni glasnik BiH", broj: 15/2011).

Takođe kao mjera, od strane Ureda za veterinarstvo BiH donesena je i zabrana uvoza domaćih i divljih svinja, njihovog mesa, kao i proizvoda porijeklom od svinja koji nisu bili obrađeni na način da je potpuno uništen virus. Ova mjera će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tijela zemalja zahvaćenih ASK o prestanku sumnje na pojavu zaraze.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Izvor zaraze Divlje svinje Smrtnost svinja Proteinski medij Sanitarno-higijenske aktivnosti Preventiva Zabrana uvoza


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Za suvremeni uzgoj salate potrebno je kvalitetno sjeme. Važno je osigurati joj i kvalitetno tlo, gnojidbu i navodnjavanje, ali i pažljivo ju presaditi, njegovati i brati u pravom trenutku. Sve detalje uzgoja s nama je podijelila prof.dr.sc.... Više [+]