Pretraga tekstova
Porast smrtnosti, depresija životinja i smanjenje potrošnje vode i hrane bili su simptomi zbog kojih je mađarski stočar posumnjao na virus smrtonosan za ptice
Nakon farme gusaka, kada je u novembru usmrćeno njih 1.250, u Mađarskoj je potvrđena prisutnost virusa visokopatogene influence ptica u životinja na farmi pura u Hajdu-biharskoj regiji, a na kojoj je više od 25.000 jedinki.
Simptomi kao što su porast smrtnosti, depresija životinja i smanjenje potrošnje vode i hrane, u jatu od 25.812 ptica smještenoj u naselju Nádudvar, skrenuli su pažnju stočara na moguću pojavu ptičje gripe. Nakon ispitivanja, laboratorij Nacionalnog ureda za sigurnost hrane (Nébih) potvrdio je prisutnost podtipa virusa H5N1 u jatu.
Nakon toga započelo je usmrćivanje svih životinja, a oko farme je određena zaštitna zona u radijusu od 3 km te zona posmatranja u radijusu od 10 km.
U nekontaminiranim područjima regija Bač-Kiškun i Čongrad-čanadskoj i dalje su na snazi ranije uvedena ograničenja i obvezne pretrage. Osim toga, prije transporta peradi u cijeloj zemlji je obvezno napraviti testiranje.
Nébihov laboratorij također je otkrio prisutnost virusa u uzorcima izmeta divljih ptica prikupljenih u Debrecenu. Kako pišu na svojim stranicama, rezultati opravdavaju odluku da su držanje jata u zatvorenom prostoru i striktno pridržavanje propisa o prevenciji epidemije izuzetno važni, jer samo oni mogu smanjiti rizik da perad dođe u kontakt sa zaraženim divljim pticama.
Tagovi
Ptičja gripa Farma purana Mađarska Simtpomi Usmrćeni purani Bolest peradi
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.