Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koševina
  • 24.07.2022. 09:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Srebrenica

Srebrenički poljoprivrednici: Na plus 35 stepeni moraju da misle na zimu

Žure, da dok je lijepog vremena osiguraju dovoljno hrane za stoku naredne zime. Zbog skupog baliranja koriste se kosilice i drvene vile

Foto: Sakib Smajlović
  • 357
  • 245
  • 0

Dok na ovim vrućinama i plus 35 stepeni većina razmišlja o plaži i moru, srebrenički poljoprivrednici misle samo na zimu.

Žure da, dok je lijepog vremena, pokose, osuše i pokupe travu te tako osiguraju dovoljno hrane za stoku za narednu zimu.

Raspoloživa mehanizacija

Sve raspoložive kosilice, freze, balirke, traktori i radna snaga ovih su dana od jutra do mraka na njivama i opet ih nema dovoljno za sve livade.

Stoga su vlasnici mašina podijelili područja, tako da se bez konkurencije zna u koja sela idu.

Podijelili su se po područjima

Izeta Rizvanovića (56) iz Glogove kod Bratunca zatekli smo u Gostilju, nadomak Srebrenice, na livadi  Smaila Sandžića. Kaže da je skupio 200 bala sijena i do kraja dana ima još tri parcele da uredi.

Skupo baliranje

Smail Sandžić, kaže da je zbog skupog baliranja trave, ovog ljeta samo u jednoj njivi koristio balirku. U tri njive travu je kosio kosilicom, a sijeno s porodicom kupili drvernim vilama i sakupili ga na stog.

"Trebalo je više vremena i radne snage, ali šta ćeš, kad se mora. Tako sam sakupio tri velika sijena, a ovih dana planiram pokositi i pokupiti travu u još dvije njive i može mi biti da zimi prehranim 80 ovaca", kazao nam je Sandžić.

Sve raspoloživo je vani

Zbog skupog goriva i poskupljenja mašinskog kupljenja sijena, mnogi srebrenički poljoprivrednici sami kose i kupe travu i sijeno sadijevaju pored štala, da im zimi bude lakše. Na brdskim njivama, gdje je nemoguće raditi sa mašinama, koševina se obavlja ručnom kosom

Sve manje zvuka kose i belegije

"Zavladala mehanizacija pa niko više ne kosi ručnom kosom. Zaželio sam se zvuka otkivanja kose i belegije prilikom oštrenja, koji je odjekivao selima i ovdašnjim plodnim njivama.

Iz godine u godinu sve manje imam narudžbi za drvena kosišta, vile i grablje",  jada se Ramo Ademović iz Pusmulica kod Srebrenice, poznati kosac i proizvođač drvenih poljoprivrednih alatki.

Drveni alat se itekako koristi

Lijepo se zaradi  

Rizvanović se  rodnu Glogovu vratio se još 2001. godine, nabavio je potrebnu mehanizaciju, bavi se poljoprivredom i stočarstvom. U sezoni, kaže, može zaraditi kao da je vani. 

"Od kada se bavim ovim poslom, nijednog trenutka nisam razmišljao napustiti selo i otići negdje van granica BiH. Ko ima lijepo imanje, potrebnu mehanizaciju, i ovdje može lijepo zaraditi i živjeti", kazuje nam Rizvanović, dodajući da nema vremena za razgovor i fotografiranje, jer ga čeka druga njiva.


Tagovi

Koševina Srebrenica Smail Sandžić Hrana za zimu Stočna hrana Poskupljenje Baliranje


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.