Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pilića
  • 10.07.2016. 12:00

Spas za tovljače pilića samo uz svoju klaonicu?

Tovljači pilića sa područja Srpca, Prnjavora i Dervente namjeravaju da izgrade vlastitu klaonicu peradi kapaciteta većeg od deset miliona tovnih pilića godišnje.

Foto: Yurii Bukhanovskyi/bigstockphoto.com
  • 790
  • 27
  • 0

Tovljači pilića sa područja Srpca, Prnjavora i Dervente namjeravaju da izgrade vlastitu klaonicu peradi kapaciteta većeg od deset miliona tovnih pilića godišnje, piše Glas Srpske.

Inicijativa je potekla od Upravnog odbora Udruženja tovljača pilića RS, koje okuplja oko 100 farmera sa područja pomenute tri opštine, a klaonica bi radila u sklopu te asocijacije. Tovljači pilića su krajem prošle godine izrazili nezadovoljsto cijenom od 30 feninga po kilogramu prirasti za uslužni tov. RS je ostala bez ijedne domaće klaonice i prerađivača pilećeg mesa za razliku od FBiH koja ih ima najmanje deset.

Izgradnja domaće klaonice trebalo bi da košta od tri do pet miliona KM, ali farmeri nemaju novac da je isfinasiraju sami, zbog čega traže partnera. Zbog toga će se sastati sa ministrom poljoprivrede i pokušati se dogovoriti o saradnji kako bi, ipak, realizovali projekat.

Žele vratiti prepoznatljiv brend

Član udruženja Dušan Simić ističe da je "srbačko pile" bio prepoznatljiv brend Srpca, a prerada je obavljana u domaćoj klaopnici Živinoprodukt. Klaonicu je, međutim, otkupila slovenačka Perutnina, a sada je većinski vlasnik postala ruska kompanija.

"Naša želja je da u jednoj od ove tri opštine podignemo klaonicu, vratimo u život prepoznatljiv brend i poboljšamo uslove tova. Nosilac izgradnje nove klaonice mogla bi biti firma "Živanić DS" iz Prnjavora, a izvori finansiranja farmeri sa sopstvenim kapitalom, resorno ministarstvo, komercijalne banke i domaći i strani fondovi", kaže Simić koji ima dvije peradarske farme kapaciteta većeg od 20.000 tovnih pilića u jednom turnusu i koji obavlja i funkciju načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Srbac.

Velika je konkurencija

Farmer iz Srpca Jovo Gužvić kaže da je ideja o formiranju domaće klaonice dobra, ali se plaši da je kasno za tu priču budući da je tržište već zauzeto. "Svima bi ta klaonica dobrodošla, ali bojim se da je kasno, jer prostora na tržištu gotovo da i nema. Sumnjam da bi se jedna klaonica u povoju mogla probiti na tržištu pored ovih koje su jake i posluju već godinama", rekao je Gužvić.

Gužvić je istakao da su domaći farmeri ispustili priliku tokom prodaje Živinoprodukta.

Najveći problem peradara je razjedinjenost, koja je manifestovana i u novembru prošle godine kada se većina nije odazvala na sastanak u Srpcu kako bi se dogovorili o daljim koracima i pregovorima sa otkupljivačima pilića i povećanju cijene uslužnog tova. Prema mišljenju peradara, osnovni krivci za ovakvo stanje su otkupljivači pilića koji su se nezvanično udružili i dogovorili cijene uslužnog tova, a farmeri koji to nisu shvatili postali su njihova najamna snaga.

Izvor: Glas Srpske, Foto: Yurii Bukhanovskyi/bigstockphoto.com


Tagovi

Tov pilića Uzgajivači Klaonica Udruženje Cijena Partner Srbačko pile