Pretraga tekstova
U okviru zimske škole za poljoprivrednike, koja je organizovana u opštini Rudo, održava se edukacija proizvođača. Cilj ovih predavanja je pronaći način da se poveća milječnost, ali i unaprijedi proizvodnja.
U opštini Rudo počela su ove sedmice prva predavanja u okviru zimske škole za proizvođače mlijeka. Edukacija je organizovana od strane Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i Projekta tržišne poljoprivrede (Farma II). Predavač je bio Prof. dr, Darko Grbeša, a na temu: Ishrana junica i odgoj teladi.
U opštini Sokolac proizvodnja mlijeka ove godine oko četiri miliona litara!
Grbeša je proizvođačima mlijeka govorio i o ishrani junica sa fokusom na razdoblje od šest do devet mjeseci. U ovom periodu izuzetno je važno da se junice hrane sa više proteina, uz dobru pašu, silažu trava, sijena ili slame, te uz primjereni dodatak koncentrata ili smjese koju sami farmeri mogu napraviti od mješavine žitarica, sačme suncokreta, repice ili mineralno vitaminskog dodatka, navodi Savjetodavna Srpske.
Cilj ove edukacije je da proizvođači stiču nova znanja kako bi unaprijedili proizvodnju, dobili bolji kvalitet i povećali količinu mlijeka.
Poslije predavanja, održana je praktična obuka na farmi muznih grla "Farma Romanija" koja je jedna od najvećih farmi muznih grla u okviru Sarajevsko romanijske regije, kojoj su, pored direktora farme, prisustvovali i poljoprivredni proizvođači iz ove lokalne zajednice. Farmeri su imali priliku da dobiju odgovore na pitanja: kako pravilno napraviti silažu, šta je najbolje sijati na ovim nadmorskim visinama, koja je prostirka najbolja za krave i kako povećati mlječnost.
Tagovi
Zimska škola Proizvođači mlijeka Darko Grbeša Farma muznih grla Bolji kvalitet Kako povećati mliječnost
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane. Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i... Više [+]
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane.
Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i regije na aktualne teme, a uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za sigurnost hrane te Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.
Dr.sc. Sanjin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ispred organizatora skupa naglasio je kako se okupilo više od stotinu uzvanika s posebnim ciljem - osnaživanja znanstvenog pristupa temi sigurnosti hrane.
Erwin Cooreman, predstavnik WHO upozorio je na značaj rada Agencije, ali i na paradokse današnjeg svijeta - bacanje hrane i njenu nedostupnost, prekomjernu konzumaciju te istovremenu neishranjenost milijuna.
“Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati” poslužio se citatom predstavnik HAZU akademik Željko Cvetnić naglasivši značaj multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa.
Đuro Japaric
prije 1 tjedan
Nije to nikakav skup stručne i znanstvene zajednice , kada na njem nema > stručnjakinje > Marijane Petir ! Tko je za Izmenu Pagiranog BEOGRADSKOG Više [+] Zakona o nasljeđivanju ( 2003 ) Marijana Petir ! Tko je za Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu , napisanim u Zagrebu 1991 , Marijana Petir , bar 6 puta ! > Znanstvena > tema , ma neće BALKANCI proizvoditi hranu , ako nemaju novčani interes , SIGUNOSNO , sam za se i nešto za susjede !