Pretraga tekstova
Mljekarski sektor Evropske unije je ostao stabilan. Najviše je proizvedeno kravljeg mlijeka
Proizvodnja sirovog mlijeka u Evropskoj uniji je tokom 2021. godine ostala stabilna, objavio je Eurostat. Farme su proizvele 161,0 miliona tona, što predstavlja povećanje od 0,7 miliona tona u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnoj količini, na kravlje otpada 155,2 miliona tona, ovčje 3, kozje 2,5 i bivolje 0,3 miliona tona.
Ovu stabilnost u proizvodnji od 0,4 posto u odnosu na 2020. podržala je proizvodnja na farmama u Italiji gdje je ostvaren rast od četiri posto i Irskoj sa šest posto. To je kompenzovalo pad u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji od po dva posto.
Količina od 150,7 miliona tona isporučena je u mljekare, od toga 146,5 miliona tona kravljeg mlijeka. Ostatak se koristi direktno na farmama za proizvodnju niza svježih i prerađenih mliječnih proizvoda.
Kada su u pitanju mliječni proizvodi, mljekare su od 44,4 miliona tona punomasnog mlijeka proizvele 2,3 miliona tona maslaca i srodnih proizvoda.
Od 61,4 mil. t punomasnog mlijeka i 16,4 miliona tona obranog proizvedeno je 10,4 miliona tona sira, dok je 23,2 mil. t konzumnog mlijeka proizvedeno od 13,0 mil. t punomasnog i 10,0 mil. t obranog.
U ukupnoj EU proizvodnji konzumnog, Njemačka je proizvela 19 posto, putera 20 posto, zakiseljenih mliječnih proizvoda kao što su jogurti 29 posto i sira 23 posto, više nego bilo koja druga država članica.
Zajedno sa Španijom, Francuskom, Italijom i Poljskom čini oko dvije trećine konzumnog mlijeka u EU 2021. godine.
Tagovi
Eurostat Proizvodnja mlijeka Sirovo mlijeko Mliječni proizvodi Njemačka Konzumno mlijeko
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano