Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kokoši
  • 26.02.2018. 14:30

Prevencija salmonele 

Salmonela je pitanje javnog zdravlja i zato je veoma važno raditi na prevenciji, ističu stručnjaci.

Prevencija salmonele 
439
13
0

Salmoneloza je bakterijska bolest, čiji je uzročnik gram negativna bakterija. To je zoonoza, a 2016. godine je u Evropskoj uniji prijavljeno i potvrđeno 94.530 slučajeva obolijevanja ljudi. Nažalost, i smrtni ishod je u visokom postotku. Ova tema je upravo važna zbog javnog zdravlja, pa joj je posvećena posebna pažnja na Danu živinara u Novom Sadu.

Salmonela u jajima i mesu

Razlikuju se dvije vrste u rodu Salmonella -  enterica i bongori, ali je opisano više od 2.500 serotipova. Najčešće se nalaze u jajima i mesu tovnih pilića. 

Salmonela u jajima može preživjeti:

  • na 20 stepeni od 101 do 114 dana
  • na 40 stepeni od 55 do 81 dan
  • na 30 stepeni od 52 do 63 dana

U mesu pilića se inaktivira:

  • za dvije do šest minuta na 60 stepeni
  • za minutu na 70 stepeni
  • zamrzavanje nije sigurno!

Kategorije salmonele

Salmonela se kod živine javlja u septikemičnoj formi, kao lokalizirana infekcija.  Može se prenijeti vertikalno - sa kokošaka na jaje i horizontalno - sa jedinke na jedinku. Pema Praviilniku o utvrđivanju mjera za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprječavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje infekcija živine određenim serotipovima salmonele, razlikuju se dvije kategorije salomonele:

  • prva kategorija: S. Enteritidis i S. Typhimurium (izazivaju paratifus živine)
  • druga kategorija: S. Hadar, S. Virchof, S. Infantis
  • zasebna Salmonella Gallinarum Pullorum (izazivaju bijeli proljev pilića i tifus živine)

Simptomi salmonele kod živine

Salmonela može ući na farmu živine preko hrane i vode, prisustvom domaćih i divljih životinja, prenošenjem opreme, preko ljudi, kao i preko pileta, koje se dočekuje na farmi. Da je jedinka zaražena, znat ćete ukoliko se javljaju sljedeći simptomi:

  • nakostriješeno perje
  • opuštena krila
  • gubitak apetita, anoreksija
  • pojačana žeđ
  • dijareja
  • zaprljanost predjela oko kloake

Prevencija salmonele

Marko Pajić sa Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad kaže da su biosigurnosne mjere primarna strategija u prevenciji salmonele:

"Prije useljenja živine, potrebna je potpuna dezinfekcija objekta, kao i opreme. Ne bi trebalo imati različite starosne kategorije živine, kao ni druge domaće ili divlje životinje. Važno je i da radnici nemaju živinu na svojim imanjima, kao i da vode računa o higijeni. Potrebno je postaviti dezobarijere za radnike, ali i za vozila, čiji bi točkovi 2,5 puta trebali proći kroz dezificens".

Dodao je da su potrebne tri zone na farmi: prva zona - skida se odjeća i obuća u kojoj smo došli, u središnjoj zoni - dezinfekcija ruku, tuširanje, i treća zona - oblačenje čiste odjeće prije ulaska na farmu.

"Važno je i da se odnosi otpad redovno, kao i da se vodi računa o odlaganju leševa - ako se kopaju jame, da budu bar 200 metara udaljene od farme.  Deratizacija i dezinsekcija su obavezne, jer insekti prisutni na farmi mogu biti rezervoar salmonele. Bilo bi dobro imati i isušenu zonu oko objekta. To podrazumijeva postavljanje sloja širine do jednog metra običnog kamena od 10 do 15 cm, jer on smanjuje prisustvo glodara i otežava njihov ulazak na farmu, a vrši drenažu", rekao je Pajić.

Primer dobre farme
Primjer dobre farme iz SAD-a

Mjere poslije utvrđene infekcije

Tatjana Labus je napomenula mjere koje bi trebalo poduzeti kod živine, neinkubiranih jaja i priplodnih jaja.

Živina

  • klanje kada su poduzete sve mjere za sprječavanje širenja infekcije u toku transporta do objekta za klanje i pod uslovom da se tako zaklana živina termički obradi
  • ubijanje i neškodljivo uklanjanje

Neinkubirana jaja

  • prerada u objektima za preradu jaja, ukoliko je osigurano da će biti tretirana na način kojim se garantira da su salmonele iz obje kategorije uništene u skladu sa posebnim propisom
  • neškodljivo uklanjanje

Priplodna jaja

  • neškodljivo se uništavaju

Pilići i ćurići koji su se izlegli se ubijaju i neškodljivo uklanjaju.

Foto: News21 - National/Flickr


Tagovi

Salmonela Simptomi Prevencija Tatjana Labus Marko Pajić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]