• Uzgoj konja
  • 03.07.2019. 16:00

Pravilna njega kopita kod konja

Kopita kod ždrijebeta brže rastu i iz tog razloga i rožina postaje sve čvršća i čvršća, zato kada ždrijebe napuni mjesec dana, trebalo bi pažljivo pogledati kopita i ocijeniti odnosno po potrebi obrezati.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 114
  • 19
  • 0

Svi koji imaju konje znaju da je njihova njega neophodna, a posebno je važno čišćenje kopita što spada u važan dio svakodnevne njege. S tim treba krenuti praktično u najranijem uzrastu ždrijebeta, s obzirom na to da od toga zavisi normalan rast i ispravljanje nepravilnosti u hodu kod ovih plemenitih životinja. 

U Konjičkom klubu Novi Sad kažu da kopita kod ždrijebeta brže rastu i iz tog razloga i rožina postaje sve čvršća i čvršća, te da zato kada ždrijebe napuni mjesec dana, treba pažljivo pogledati kopita i ocijeniti odnosno po potrebi obrezati.

"Obrezivanje mora napraviti stručna osoba koja se odlično razumije u taj dio posla. S druge strane, kopita kod odraslih jedinki morate pregledati, pa ukoliko je potrebno, moraju se obrezati bar jednom mjesečno, s obzirom na to da se ne troše istom brzinom kod svih konja," kažu u ovom Konjičkom klubu.

Prljavštinu ukloniti specijalnim nožem - euframerom

Kako saznajemo, kada se završi trening ili kada se konj vrati sa ispusta, ali i pri svakom izlasku iz štale, obavezno treba izvaditi prljavštinu iz kopita konja, koja se uklanja specijalnim nožem - euframerom. 

"Ovaj alat služi za uklanjanje blata, zaglavljenih kamenčića, stajskog đubra i svih vrsta prljavštine. Kako bi se tokom ljeta odnosno toplih dana spriječilo veliko isušivanje kopita, potrebno je da se tokom noći u šupljine stavi vlažna ilovača koja je pomiješana sa pljevom. A najbolje bi bilo staviti goveđu balegu," objašnjavaju u KK Novi Sad. 

Inače, spomenuti postupak bi trebalo uraditi i nekoliko dana prije potkivanja, da bi kopita bila mekša, a samim tim i potkivačev posao lakši, jer su kopita krta i brzo pucaju. 

"Kako bi se izbjegla ova neprijatnost, preporuka je da se jednom do dva puta sedmično namažu svinjskom mašću (neslanom) ili nekim od industrijskih preparata. Najbolje je namazati kopita kada se konji vraćaju u štalu. Trebalo bi prvo oprati, posušiti pa namazati kopita. Kopita nikada ne smijete ribati sa pijeskom ili da ih stružete nožem jer se na taj način oštećuje rožina," napominju u KK Novi Sad. 

Kod potkivanja treba biti oprezan 

Kako biste konja zaštitili od povreda po tvrdom terenu oni se moraju potkivati. Naime, konji koji su dobrog zdravlja i imaju jaka kopita mogu raditi i bez potkovica. Ali bez obzira na to, trebalo bi im ponekad obraditi kopita. 

S obzirom na to da je teren na kojem konji vježbaju i rade rijetko idealan, potkivanje je poželjno, pošto se na taj način kopita štite, od raznih oštećenja, pretjeranog trošenja, a na kraju i od pucanja rožine.  

Potkivanje je potrebno jer se na taj način čuvaju kopita, koja kada su potkovana nemaju neposredni dodir sa zemljom. Ipak, stručnjaci upozoravaju da sve to može povući i negativne posljedice, a najčešće je to kada nema neposrednog pritiska na taban i žabicu što ugrožava kopitni mehanizam. Time se usporava cirkulacija krvi i reducira ishrana kopita. I osim toga, kopito teško prima neophodnu vlagu.

Kada se konj potkiva, trebalo bi se držati nekih pravila, jer neadekvatno obrezivanje može dovesti do neravnomjernog opterećenja ili nepravilnog odnosa prema drugim dijelovima nogu. 

Vrsta potkovice zavisi od rase konja 

Saznajemo i da vrsta potkovica mnogo zavisi od rase, ali i za koju je namjenu konj. Za potkivanje trkačkih konja moraju se koristiti lagane potkovice, jer one ne uvećavaju teret koji konj treba nositi. Potkovice konja za vuču moraju biti lakše od potkovica za radne konje. Jahački konji trebali bi se potkivati ravnim potkovicama bez štulni, a vozni potkovicama sa štulnama. Najteže potkovice stavljaju se konjima koji vuku veliki teret, a one obično s prednje strane imaju čelične hvatače - grifove. 

Kako bi se potkivanje obavilo bez problema, trebalo bi ždrijebe naviknuti na podizanje noge. Kada se pregledaju kopita kod ždrijebadi preporuka je da se oprezno kucka po rožini, kako bi ono lakše prihvatilo kovanje i zakucavanje eksera koje će kasnije uslijediti.
 


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Konj predstavlja životinju o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja, primitivnim... Pročitaj više »

Tagovi

Konjarstvo Uzgoj konja Njega kopita Ždrijebad Jahački konji Trkački konji Konji za vuču


Autorica

Ljiljana Milovanović

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi