Pretraga tekstova
Rizici od mikotoksina koji prijete kvaliteti stočne hrane i performansama životinja širom svijeta variraju ovisno o regiji, ali je više vrsta mikotoksina često prisutno zajedno.
Prema rezultatima ankete koju je proveo dsm-firmenich Mycotoxin, prevalencija svih šest glavnih mikotoksina je povećana, uključujući aflatoksin, zearalenon, vomitoksin, fumonisine, T-2 mikotoksin i okratoksin A, objavio je Allaboutfeed.
Anketa je obuhvatila gotovo 28.400 uzoraka iz 95 zemalja diljem svijeta, a rezultati su pokazali rast mikotoksina u prošloj godini.
Evidentan je porast zabilježen 2024. godine u Srednjoj Evropi, kao i na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi u odnosu na 2023. godinu. Istovremeno najviša koncentracija mikotoksina zabilježena je u Sjevernoj i Središnjoj Americi, Južnoj Aziji, Kini i Tajvanu.
Nivo kontaminacije, odnosno više od jednog mikotoksina pronađena je u 70% uzoraka, dok je samo jedan mikotoksin bio prisutan u 20%, što znači da je samo 10% uzoraka bilo ispod granice detekcije.
Rizici od mikotoksina koji prijete kvaliteti stočne hrane i performansama životinja širom svijeta variraju ovisno o regiji, ali je više vrsta mikotoksina često prisutno zajedno.
Nedić: "Sve je veći broj pozitivnih uzoraka na aflatoksin, pojačati oprez"
Na primjer, u Sjevernoj Americi mikotoksin deoksinivalenol (DON) je detektiran u 73% uzoraka kukuruza s visokim prosjekom iznad 1.000 prosječne koncentracije (ppb). Slično tome, fumonizin (FUM) je detektiran u 68% uzoraka s visokim prosjekom iznad 3990 ppb.
U Srednjoj Americi, FUM je detektiran u 98% uzoraka kukuruza s visokim prosjekom iznad 5180ppb, dok je 95% uzoraka gotove stočne hrane sadržavalo više od jednog mikotoksina.
U Aziji je FUM detektiran u 85% uzoraka s visokim prosjekom iznad 3450 ppb, dok je Afla pronađena u 57% uzoraka (28 ppb).
"Stalna prisutnost mikotoksina i dalje predstavlja prijetnju dobrobiti životinja, produktivnosti i održivosti u poljoprivredi. Ovi rezultati još jednom naglašavaju kritičnu potrebu za učinkovitom strategijom upravljanja mikotoksinima“, komentirala je rezultate Ursula Hofstetter, voditeljica upravljanja rizikom od mikotoksina u dsm-firmenich Animal Nutrition and Health, te dodala:
"Implementacija takvih strategija ključna je za održavanje profitabilnosti stočarske industrije i sektora životinjskih bjelančevina, kao i za osiguranje sigurnosti hrane i stočne hrane“.
Inače, mikotoksini su produkti plijesni koji imaju toksičan učinak na ljude i životinje, a nalaze se u žitaricama, vakuminoznim krmivima, sijenu, silaži i sjenaži.
Tagovi
Mikotoksini Dsm-firmenich Anketa Stočna hrana Prevalencija
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ječam u vodi, ako se voda brzo ne povuče iz usjeva pitanje kako će dalje teći njihov razvoj i da li će upšte