Pretraga tekstova
Brendiranje znači praćenje procesa proizvodnje, mapiranje gazdinstava, broja grla od kojih se dobija mlijeko, ishrana, sve do konačnog proizvoda
Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka održalo je prvu u nizu radionica koje se organizuju u okviru projekta "Priprema proizvođača za proces brendiranja gatačkog kajmaka".
"Kajmak je ono po čemu je naš kraj prepoznatljiv, a proces brendiranja je neophodan kako bi ga na adekvatan način predstavili svijetu", rekao je načelnik opštine Gacko, Ognjen Milinković poručivši proizvođačima da ništa od toga ne bi bilo bez njih.
"Imamo dobru šansu i na dobrom smo putu da ostvarimo cilj, koji na kraju treba da ima i adekvatnu cijenu", poručio je i podsjetio na raspoloživost Opštine da pomogne u punom kapacitetu i pruži neophodnu podršku kako bi se došlo do krajnjeg cilja.
Prvom radionicom načinjen je i prvi korak u tom smislu, kazala je predsjednik Udruženja, Dragana Milović.
Otkrila je da je to prva radionica s predavačima iz Banjaluke. "To su profesori i doktori sa Poljoprivrednog fakulteta, koji su dio našeg projektnog tima. Cilj nam je uspostaviti sljedivost i to je taj prvi korak koji ide ka brendiranju gatačkog kajmaka", istaknula je pojasnivši da to znači praćenje procesa proizvodnje, mapiranje gazdinstava, broja grla od kojih se dobija mlijeko, ishrana, sve do konačnog proizvoda o čemu će se detaljno govoriti kroz četiri radionice.
"To je prvi uslov da bi kasnije mogli ići u zaštitu", kazala je Milović, koja je ujedno i koordinator na projektu.
Kaže da je posjećenost radionice bila velika, ali i da se one organizuju u korist kako članica Udruženja, tako i same lokalne zajednice.
"Naše članice svojim radom stvaraju proizvod koji na ovakav način pokušavamo zaštititi. Međutim, važno je i za samu opštinu, jer je u Strategiji razvoja predviđena zaštita geografskog porijekla gatačkog kajmaka", podsjetila je ističući da je to dug, ali uz podršku i upornost, dostižan proces.
Milena Supić, jedna od učesnica radionice koja se dugi niz godina bavi procesom proizvodnje kajmaka, kaže da je čula mnogo korisnih stvari i dopunila svoje dugogodišnje iskustvo. Izrazila je nadu da će projekat ugledati svjetlo dana.
Projekat se provodi kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP) i sufinansira Opština Gacko.
Tagovi
Kajmak Brendiranje Gatački kajmak Gacko Geografsko porijeklo Dragana Milović
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.