Pretraga tekstova
Podaci entitetskih zavoda za statistiku pokazuju da je proizvodnja mliječnih proizvoda uglavnom veća nego u istom mjesecu 2019. godine.
Prema statističkim analizama za prethodni mjesec, proizvodnja mlijeka i mliječna industrija u Bosni i Hercegovini nije značajnije pogođena aktuelnom pandemijom Covid-19 virusa.
Ostvareni rezultati u ovom sektoru pokazuju trend rasta u poređenju sa istim vremenskim periodom u 2019. godini, prema analizama entitetskih zavoda za statistiku, navodi Indikator.
Kada je o konkretnim ciframa riječ, tu imamo da je proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH veća za 10,5 odsto u odnosu na prošlogodišnju, proizvodnja pavlake bilježi povećanje od 13,7%, kajmaka od 47,5% dok fermentisani mliječni proizvodi imaju povećanje od 9,7%, a kravlji sir ostvaruje rast za 1%. Jedini proizvod koji je imao manju proizvodnju u odnosu na onu u 2019. godini je maslac, smanjenje je u visini od 10%.
Raste količina prikupljenog mlijeka i fermentisanih mliječnih proizvoda sa aditivima
U prethodnom mjesecu, ukupna količina proizvedenog kravljeg mlijeka iznosila je 15.169 t i bila je veća za 2,5% u odnosu na mart 2019. godine.
Prema statistici, u Republici Srpskoj mljekare su preuzele sa poljoprivrednih gazdinstava ukupno 8.328 t kravljeg mlijeka, u martu mjesecu tekuće godine. Ova količina je za 1,7% veća nego u istom periodu prošle godine i za 9,8 odsto veća u odnosu na februar 2020. godine.
U prošlom mjesecu, srazmjerno ovim povećanjima, uvećana je i proizvodnja pavlake (za 9,3%), a kravljeg sira za 6,6%. Smanjenja su evidentirana kod proizvodnje mlijeka (za 9,6%), zatim kod fermentisanih mliječnih proizvoda (16,5%) i kod maslaca, za 20,6 procenata.
Proizvodnja mlijeka bilježi rast, kao i broj krava na domaćim farmama
Podsjećamo da iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS smatraju da razloge ovih povećanja treba tražiti u činjenici da raste broj krava kod krupnih poljoprivrednih proizvođača, a takođe raste i proizvodnja mlijeka po kravi.
Tagovi
Proizvodnja mlijeka Mliječna industrija Pozitivan trend Fermentisani mliječni proizvodi Kravlje mlijeko Poljoprivredno gazdinstvo Proizvodnja pavlake Broj krava
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Pripreme u toku 😇