Samo čišćenjem i dezinfekcijom poslije svake muže svih površina sa kojima mlijeko dolazi u dodir možemo dobiti kvalitetno mlijeko sa što manje mikroorganizma.
Kvalitet mlijeka na farmama veoma zavisi od čistoće, odnosno nečistoće mljekarske opreme - muzilice, kante, cjediljke. Jedan od načina kontaminacije mlijeka mikroorganizmima može biti upravo kroz kontakt sa mljekarskim priborom, pa je potrebno posvetiti veliku pažnju njegovom održavanju i čišćenju.
"Čišćenje treba početi odmah poslije pražnjenja posude i opreme za mlijeko kako bismo spriječili sasušivanje ostataka mlijeka i povećanje broja mikroorganizma", kaže savjetodavac za stočarstvo, inženjer Srđan Zafirović.
Kako pojašnjava, pravilno čišćenje sastoji se od nekoliko faza:
"Pretpranje je ispiranje posuda koje su bile u dodiru sa mlijekom. Zbog sposobnosti očvršćavanja mliječne masti u hladnoj vodi i zgrušavanja - taloženja bjelančevina u toploj vodi, posude se ispiraju vodom temperature oko 30℃."
Nakon pretpranja, oprema se pere rastvorom vode i sredstva za pranje, a temperatura rastvora treba da bude između 40 i 50℃.
"Treba praktikovati da u posudu prvo sipamo vodu (1/10 od zapremine posude), a zatim dodajemo deterdžent koji je sada često pomiješan sa sredstvima za dezinfekciju, pa onda ujedno i dezinfkujemo posude", kaže Zafirović, dodajući da treba poštovati koncentraciju rastvora iz uputstva preparata.
Za pranje ne smijemo upotrebljavati krpe i spužve, jer one mogu biti veliki izvor štetnih mikroorganizma.
"Koriste se četke različitih oblika. Ribanje treba obaviti pedantno, naročito pažljivo očistiti rubove, poklopce i spoljna mjesta, u kojima se lako zadržavaju ostaci mlijeka."
Ukoliko tokom pranja nije korišteno sredstvo za dezinfekciju, uništavanje bakterija je moguće obaviti parenjem pregrijanom vodom temperature iznad 90℃ količinom od 1/10 zapremine posude.
"Za ispiranje posuda koristi se čista voda, isprati više puta kako bi se uklonila sredstva za pranje i dezinfekciju. Prisustvo ostatka deterdženta izaziva zagađenje mlijeka i ne možemo ga upotrebljavati za dobijanje kiselo-mliječnih proizvoda i sira", upozorava ovaj stručnjak.
Nakon ispiranja, posude i pribor treba dobro osušiti.
"Mljekarske posude okreću se otvorom na dole, na mjestu gdje nema prašine i nepoželjnih mirisa. Bitno je da se što prije osuše."
Zafirović napominje da prilikom pranja muzilice treba obratiti pažnju na sisne gume, kolektor, cijevi za mlijeko i muznu kantu. Kako smo ranije pisali, pravilno održavanje muzilice sačuvat će kvalitet mlijeka, olakšat će mužu, ali i produžiti njen radni vijek.
"Poželjno je da se jednom u sedam do 10 dana obavi temeljno pranje i dezinfekcija muzne jedinice, demontiranjem na dijelove, kiselim sredstvima za pranje koja uništavaju talog mliječnog kamenca", zaključuje ovaj savjetodavac.
Tagovi
Autorica