Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjet stučnjaka
  • 14.05.2024. 09:00

Ovako treba prati i dezinfikovati opremu i posude za mlijeko

Samo čišćenjem i dezinfekcijom poslije svake muže svih površina sa kojima mlijeko dolazi u dodir možemo dobiti kvalitetno mlijeko sa što manje mikroorganizma.

Ovako treba prati i dezinfikovati opremu i posude za mlijeko
Foto: Depositphotos/Passakorn211
  • 181
  • 37
  • 0

Kvalitet mlijeka na farmama veoma zavisi od čistoće, odnosno nečistoće mljekarske opreme - muzilice, kante, cjediljke. Jedan od načina kontaminacije mlijeka mikroorganizmima može biti upravo kroz kontakt sa mljekarskim priborom, pa je potrebno posvetiti veliku pažnju njegovom održavanju i čišćenju.

"Čišćenje treba početi odmah poslije pražnjenja posude i opreme za mlijeko kako bismo spriječili sasušivanje ostataka mlijeka i povećanje broja mikroorganizma", kaže savjetodavac za stočarstvo, inženjer Srđan Zafirović.

Nekoliko faza

Kako pojašnjava, pravilno čišćenje sastoji se od nekoliko faza:

  • pretpranje;
  • pranje + dezinfekcija;
  • ispiranje i
  • sušenje.

"Pretpranje je ispiranje posuda koje su bile u dodiru sa mlijekom. Zbog sposobnosti očvršćavanja mliječne masti u hladnoj vodi i zgrušavanja - taloženja bjelančevina u toploj vodi, posude se ispiraju vodom temperature oko 30℃."

Nakon pretpranja, oprema se pere rastvorom vode i sredstva za pranje, a temperatura rastvora treba da bude između 40 i 50℃.

Kako proizvoditi higijenski ispravno mlijeko?

"Treba praktikovati da u posudu prvo sipamo vodu (1/10 od zapremine posude), a zatim dodajemo deterdžent koji je sada često pomiješan sa sredstvima za dezinfekciju, pa onda ujedno i dezinfkujemo posude", kaže Zafirović, dodajući da treba poštovati koncentraciju rastvora iz uputstva preparata.

Bez krpa i spužve

Za pranje ne smijemo upotrebljavati krpe i spužve, jer one mogu biti veliki izvor štetnih mikroorganizma.

"Koriste se četke različitih oblika. Ribanje treba obaviti pedantno, naročito pažljivo očistiti rubove, poklopce i spoljna mjesta, u kojima se lako zadržavaju ostaci mlijeka."

Ukoliko tokom pranja nije korišteno sredstvo za dezinfekciju, uništavanje bakterija je moguće obaviti parenjem pregrijanom vodom temperature iznad 90℃ količinom od 1/10 zapremine posude.

"Za ispiranje posuda koristi se čista voda, isprati više puta kako bi se uklonila sredstva za pranje i dezinfekciju. Prisustvo ostatka deterdženta izaziva zagađenje mlijeka i ne možemo ga upotrebljavati za dobijanje kiselo-mliječnih proizvoda i sira", upozorava ovaj stručnjak.

Redovno dezinfikovati muzilicu

Nakon ispiranja, posude i pribor treba dobro osušiti.

"Mljekarske posude okreću se otvorom na dole, na mjestu gdje nema prašine i nepoželjnih mirisa. Bitno je da se što prije osuše."

Zafirović napominje da prilikom pranja muzilice treba obratiti pažnju na sisne gume, kolektor, cijevi za mlijeko i muznu kantu. Kako smo ranije pisali, pravilno održavanje muzilice sačuvat će kvalitet mlijeka, olakšat će mužu, ali i produžiti njen radni vijek. 

"Poželjno je da se jednom u sedam do 10 dana obavi temeljno pranje i dezinfekcija muzne jedinice, demontiranjem na dijelove, kiselim sredstvima za pranje koja uništavaju talog mliječnog kamenca", zaključuje ovaj savjetodavac.


Tagovi

Srđan Zafirović Dezinfekcija muzilice Pranje kante za mlijeko Rastvor za pranje Pretpranje pribora Čišćenje muzilice


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".