Pretraga tekstova
Japansko piće shōchū sadrži 25% alkohola, a pravi se od riže, ječma, slatkog krompira, heljde i smeđeg šećera. Ponekad se znaju koristiti i drugi sastojci poput kestena, sezama pa čak i mrkve.
Tim profesionalnih pivara i akademski obrazovanih poljoprivrednika iz Japana osmislili su kako iskoristiti ostatke u izradi poznatog alkoholnog pića shōchū za hranidbu stoke. Kažu kako je rezultat ukusnija svinjetina i bolja kvaliteta mlijeka i sireva.
"Kyushu je mjesto u zapadnom Japanu, povijesno poznato po izradi ovoga pića, ali i uzgoju svinja. Prvo smo testirali hranu na svojim svinjama, a onda kada smo vidjeti da ima pozitivan učinak, krenuli smo s plasmanom. Nadamo se kako će ovo zajedničko istraživanje nas s poljoprivrednih gospodarstava i profesionalnih pivara koristiti lokalnoj zajednici, a i samim farmerima u uzgoju zdravijih životinja“, reko je Yasuhisa Ano, autor istraživačkog rada objavljenog u ScienceDaily.
Inače shōchū sadrži 25% alkohola, a pravi se od riže, ječma, slatkog krumpira, heljde i smeđeg šećera. Ponekad se znaju koristiti i drugi sastojci poput kestena, sezama pa čak i mrkve.
Sastojci se fermentiraju s kvascem i na kraju destiliraju do određene količine alkohola. Nerijetko se zna dogoditi i da ima preko 35%, ali samo ako se destilacija obavlja više puta. Takav se najčešće miješa s drugim bezalkoholnim pićima.
Farmu krava pretvorili u unosan posao: Od surutke proizvode votku
"Ostatak alkohola nakon destilacije se smatra industrijskim otpadom i često se odlaže na neadekvatan način čime se povećava sadržaj ugljičnog dioksida u zraku. Hranjenjem stoke s ovim ostacima poboljšavamo njihovu kvalitetu te smanjujemo troškove kako poljoprivrednika tako i proizvođača toga pića", pojašnjava Yasuhisa.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju pokus su proveli na šest svinja koje su hranili standardnom hranom u kojoj su dodali ostatke destiliranog shōchūa, osušene mješavine ječma, plijesni i kvasca koji su preostali nakon destilacije.
Svinje u dobi od 3 do 6 mjeseci u slini su imale veće količine antitijela nazvanih IgA, što je ukazalo da ih takav način hranidbe održava zdravijim od one standardne. Uz to, životinje su pokazale puno manju razinu stresa.
Na temelju ostalih provedenih studija zaključeno je kako su za to zaslužna dva proteina - leucin i histidinski peptid, koje ovo piće sadrži u izobilju.
Iako su se istraživači odmah uvjerili da će manje stresa izazvati i kvalitetnije meso, kako bi to bilo stvarno potvrđeno pozvali su tim stručnjaka za okus koji su ga "na slijepo" kušali.
Oni su također potvrdili kako je meso puno sočnije, boljeg okusa (umamija) i mirisa, ali i kvalitete što je, zaključili su, posljedica kemijskih razlika u mesu. Naime, masnoća se topila i na nižim temperaturama što je rezultiralo jako mekanom teksturom, a masnoća je sadržavala veći postotak oleinske kiseline, zdravog LDL kolesterola.
"Nadamo se da će ovo istraživanje imati pozitivan utjecaj ne samo u stočarskoj industriji već i u ugostiteljskim djelatnostima“, poručio je profesor Masayoshi Kuwahara, direktor Sveučilišta u Tokiju, također autor publikacije.
Tagovi
Japan Alkoholno piće Shōchū Destilacija Hrana za životinje Uzgoj svinja Meso Stres
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)