Pretraga tekstova
Stručnjaci s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, u susjednoj Hrvatskoj, ponudili su suradnju peradarima s područja Županije Posavske kako bi unaprijedili proizvodnju.
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske organizirao je radni sastanak s poljoprivrednim proizvođačima - peradarima, u svezi prijenosa znanja i iskustava poljoprivrednim proizvođačima u području proizvodnje kokošjih jaja i piletine odnosno obogaćivanje peradarskih proizvoda (jaja i mesa) funkcionalnim sastojcima.
Skupu su nazočili profesori Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku u susjednoj Hrvatskoj (prof.dr.sc. Gordana Kralik i prof.dr.sc. Ivan Štefanić, direktor regionalnog ureda za transfer tehnologije Tera Tehnopolis ). Imajući u vidu da je Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku u proteklih nekoliko godina razvilo nekoliko tehnologija obogaćivanja animalnih proizvoda (jaja i mesa) omega 3 masnim kiselinama, bila je to odlična prilika za edukaciju poljoprivrednika.
"Ponudili smo suradnju u oblasti peradarstva zbog tradicije u uzgoju peradi ovoga područja. Nudimo mogućnosti obogaćivanja mesa i jaja peradi sa funkcionalnim sastojcima. Procijenili smo da je ovaj kraj zreo da primi nove tehnologije i da je ovaj teren spreman primiti neke naše nove rezultate istraživanja. Ovakav način proizvodnje peradarima otvara put u Europu jer takva proizvodnja ima licencu. Osim lokalnog značaja u podizanju konkurentnosti ove vrste proizvodnje, pravimo jedan novi iskorak prema zapadu", naglasila je prof. dr. Gordana Kralik.
Prof.dr.sc. Ivan Štefanić govorio je o tome kako u poslovnom smislu iskoristiti tehnologiju da bi se ostvarila konkurentska prednost u složenim uvjetima, sve strožim ekološkim propisima, sve težim etičkim normama u dobrobiti životinja a na tržištu koje je otvoreno globalnim utjecajima i prilično je zahtjevno.
"Zato je pri Sveučilištu u Osijeku osnovana posebna institucija pod imenom Tera Tehnopolis koja pomaže lokalnom gospodarstvu u usvajanju novih tehnologija i razvijanju globalne ekonomije. Došli smo u Orašje ponuditi takvu tehnologiju, a vi ćete morati možda mijenjati neke poslovne prakse. Mi smo u EU i mnogo toga smo naučili, a ako ste sa nama, to ćete učiti brže, bolje, učinkovitije, i prije svega jeftinije. Ovo se ne odnosi samo na peradarsku proizvodnju, zbog kojih smo danas došli, ta suradnja može biti i u drugim područjima", naglasio je nakon predavanja prof.dr. Štefanić, navodi se na stranicama Vlade Županije Posavske.
Foto: Bigstockphoto/format35
Tagovi
Suradnja Orašje Posavina Poljoprivredni fakultet Osijek Perad Kvaliteta jaja i piletine
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Šta se zeleni na boru zelenom? Odgovor je dala struka - https://www.agroklub.ba/sumarstvo/sta-se-zeleni-na-boru-zelenom/104190/
Selma Mujić
prije 3 tjedna
Inspiracija je zapravo iz doba prije partizana :) "Šta se b'jeli u gori zelenoj? Al' su snjezi, al' su labudovi?...", pa je ipak "čador age Više [+] Hasan-age", u slučaju bora nije ni jedno od navedenog :D
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Zvuči ko uvod u neku partizansku pjesmu ;) Zvuči ko uvod u neku partizansku pjesmu ;)