Pretraga tekstova
Od 24 pristigla, čak 15 je osvojilo zlatnu medalju, dva uzorka su dobila srebrenu, a sedam bronzanu
Federalni agromediteranski zavod Mostar završio je senzorno ocjenjivanje dostavljenih uzoraka tradicionalnih kozjih i ovčjih sireva s područja Federacije BiH. Postupak je uključivao mikrobiološku analizu svih uzoraka prema važećoj legislativi. Svaki član komisije je samostalno je ocjenjivao uzorke.
Od 24 pristigla, čak 15 je osvojilo zlatnu medalju, dva su dobila srebrenu, a sedam bronzanu. Inače, konačan broj bodova predstavlja prosjek pojedinačnih ocjena. U nastavku donosimo i listu ocijenjenih sireva.
Zlatna medalja, ekstra klasa:
Zlatnu medalju dobila je Farma Matić za ovčiji polutvrdi masni sir, prve klase.
Srebrene medalje, za sir prve klase, dobili su uzorci tvrdog masnog sira od ovčijeg i kravljeg mlijeka s farme "Eco Life", vlasnika Nedžada Burkića te ekstra tvrdi masni sir iz mijeha od ovčijeg i kravljeg mlijeka Ivana Ševe.
Bronzane medalje, za sireve druge klase dobili su:
Tagovi
Ovčiji sir Koziji sir Senzorno ocjenjivanje Federalni agromediteranski zavod Mostar Rezultati ocjene sira
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.