Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport teladi
  • 10.02.2022. 18:00

Njemačka povećava starost teladi za transport - koliko im to povećava troškove?

Za neke farme to će značiti povećanje kapaciteta skladištenja, slame i stajnjaka. Trebat će dodatne zamjene za mlijeko, druge hrane, vode, energije

Foto: Depositphotos/KaterinaLin
  • 102
  • 29
  • 0

Ogroman izazov za poljoprivredne proizvođače u Njemačkoj biće povećanje starosti teladi za prijevoz. Naime, ona se od 1. januara 2023. godine pomjera s 14 na 28 dana.

Najviše je pitanja oko toga s kakvim će se dodatnim finansijskim i poslovnim posljedicama suočiti stočari. 

Promjene zakonske regulative uzgoja, usklađivanja dobrobiti životinja i njihove zaštite, zahtjevi prema farmama, kompanijama i organizaciji rada, teme su o kojoj se u toj državi raspravlja. 

Novi troškovi za stočare

Uzgajivači goveda će u budućnosti morati imati nova ulaganja i samim tim veće troškove, kako bi obezbijedili dodatna mjesta za telad. To će značiti povećanu potražnju za radnom snagom, povećanje troškova smještaja, hrane, dodatnih suplemenata i veterinarskog nadzora, navodi Agrarheute.

Privredna komora Donje Saske je obračunala da bi za tih 14 dana držanja dodatni troškovi mogli iznositi od 50 do 70 eura po teletu. Za neke farme to će značiti povećanje kapaciteta skladištenja, slame i stajnjaka. Trebat će i dodatne zamjene za mlijeko, druge hrane, vode, energije.  

Mnogo pažnje će trebati posvetiti dogovoru između uzgajivača, utovljivača i trgovaca zbog provođenja neophodnih radnju u uzgajanju kao što su vakcinisanje, odstranjivanje rogova grlima namijenjenim za tov i drugo.

Prostor je samo dio priče (Foto: M.C.Celič)

Poseban problem će biti kako obezbijediti dodatni prostor za telad stariju od 14 dana, jer već sada nisu dozvoljeni boksevi dimenzija 1,20 x 0,80 m. Postavlja se pitanje da li će se ona držati van njih u grupama. 

Šta je dozvoljeno u transportu i šta nas očekuje u budućnosti?

Treba napomenuti da unutar Njemačke važi zabrana transporta teladi do 28 dana starosti, a izuzetak je učinjen stočarima da onu iz vlastitog uzgoja mogu transportovati u radijusu od 50 km. To važi i kada su u pitanju životinje za tovljenje s farme koja je u vlasništvu stočara.

Komisija EU namjerava da do kraja 2023. godine, na osnovu evropske građanske inicijative "Završite doba kaveza", predstaviti nacrt uredbe o zabrani pojedinačnog smještaja teladi.

Ova uredba će najvjerovatnije stupiti na snagu 2027. godine, ali neka pitanja još uvijek nisu riješena. Prije svega radi se o neujednačenim pravilima u državama članicama Evropske unije. Nije riješeno pitanje ko će finansirati dodatne troškove ulaganja u proizvodnju. Da li će to biti sami stočari ili tržište? Ovakve promjene mogu dodatno djelovati na tržišnu situaciju u ovom sektoru.


Tagovi

Transport teladi Dobrobit životinja Troškovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.