Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni Jadar
  • 11.03.2023. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Nesuđeni Amerikanac: Mušan spasio farmu i radnike

U farmi radi osam radnika, uzgajaju 60.000 pilića po jednom turnusu

Foto: Sakib Smajlović
  • 327
  • 70
  • 0

Lako se na bolje naviknuti, reći će svaki drugi dijasporac kad ih neko iz rodne grude pohvali. No, ovisno o situaciji u kojoj se nađu, nerijetko se oni žale i na teške uslove rada preko grane. Ali, prava su rijetkost oni koji se odluče vratiti u Bosnu i Hercegovinu i početi život ispočetka. 

Međutim, takvih primjera ipak ima. Jedan od njih je Mušan Duraković (49) iz Srebrenice, koji se nakon više od dvije decenije života u Americi, prije dvije godine vratio se u rodni kraj i pokrenuo biznis. Danas se u Zelenom Jadru, desetak kilometar od ovog podrinjskog gradića, u zakupljenoj hali bavi uzgojem pilića.

Kaže da je dugo razmišljao čime će se baviti po povratku iz "obećane zemlje". Kada je saznao da visočka firma "Boss" gasi farmu brojlera i otpušta osam radnika, odlučio je oviu farmu uzeti u zakup.

Farma kapaciteta 60.000 pilića po jednom turnusu

"Nisam mogao dozvoliti da radnici, koji su se vratili u svoja sela, formirali višečlane porodice i kreditno se zadužili, ostanu bez posla. S vlasnikom firme sa dogovorio preuzimanje posla i radnika, kao i jednog kredita. Zakupio sam je dvije godine, a nakon toga vidjet ću šta dalje", kazao nam je Duraković.

Velika ulaganja

Farma brojlera u Zelenom Jadu obuhvata površinu od 4.000 kvadratnih metara korisnog prostora, kapaciteta 60.000 pilića po jednom turnusu. S jednom tešanjskom kompanijom sklopio je ugovor o isporuci pilića, hrane i veterinarskih usluga. 

"Piliće plaćam po 70 feninga po komadu, a tovljeno pile kupac plaća 2,60 maraka po kilogramu. Isporuka je svakih 38 osam dana, a zatim slijedi čišćenje i dezinfekcija objekta do dolaska novog turnusa", pojašnjava naš sagovornik i naglašava kako ova proizvodnja iziskuje velike troškove, posebno u zimskom periodu, a podsticaj u Republici Srpskoj iznosi 0,06 feninga po jednom piletu, dok je za druge vrste proizvodnje podrška daleko veća, tako da je "zanemarena proizvodnja mesa".

Duraković ne isključuje mogućnost proširenju proizvodnje i otvaranje fabrike mesa

Ove zime je za jedan turnus potrošio 50 tona uglja i 80 metar drva. Prvu vrstu koncetrata plaćao je po 1,08 KM, a završni koncentrat košta 1,13 maraka po kilogramu. U troškove, kaže, treba dodati i dva posto uginuća od ukupnog turnus, koje niko ne priznaje i sve to ide na teret proizvođača.

Žali se I na česte prekide u napajanju električne energije u zimskom periodu te je prinuđen uključivati agregate, koji opet znače dodatne troškove. Iako je, navodi, oprema na farmi savremena, potrebno je stalno održavanje, ali i obnova hranilačkog i pojiličkog sistema.

Zadovoljni ranici

Iako veliki troškovi opterećuju proizvodnju, radnici farme, kažu kako imaju solidnu i redovnu plaću, s izmirenim svim doprinosima, te da su zadovoljni, jer imaju posao na kućnom pragu.

Duraković ne isključuje mogućnost proširenju proizvodnje i otvaranje fabrike mesa. Za to su, kaže, potrebna dobra kreditna sredstva, ali i podsticaj države. Posao bi dobilo dvadesetak radnika, isključivo onih koji su se vratili na ovo područje, najavljuje. 


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Farma pilića Brojler Mušan Duraković Zeleni Jadar Poljoprivreda Peradarstvo


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]