Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 25.02.2023. 07:30

Na šta obratiti pažnju pri kupovini pilića i šta poslije?

Zdravi pilići su živahni, dobro stoje na nogama, a najosjetljiviji prvih deset dana.

Foto: Depositphoto/Grigorenko
  • 1.950
  • 139
  • 0

Uzgajanje pilića je brz način da sami proizvedete meso za domaćinstvo ili da uzgojite vlastito jato. Prilikom kupovine jednodnevnih pilića obratite pažnju u kakvom su stanju i kako izgledaju. Trebaju biti suhi, čistog paperja. Kloaka je suha, čista, ružičasta. Pupčana vrpca da je osušena, potpuno zatvorena i ne smije da krvari.

Životinje trebaju biti živahne, da su stabilne na nogama, ravnih leđa. Imaju dobar položaj glave, da ne pada i ne uvlače je. Krila su čvrsto priljubljena uz tijelo. Oči i kljun su sjajni. Pile obraća pažnju kada ga blago gurnete rukom. Neće se skupiti i leći. Zdravi pilići su aktivni, reaguju na podražaje, zvuk i dodir, lako se kreću i pronalaze vodu i hranu. Kako bi brzo utvrdili da li su kvalitetni i zdravi prevrnite ih na leđa. Pilići u dobroj formi će odmah lako da stanu na noge.

Prvi dani su najosjetljiviji

Kada ih kupite i donesete kući znajte da su prvih desetak dana najosjetljiviji i traže pojačanu brigu. Veoma su osjetljivi na neadekvatnu temperaturu i pretjeranu vlagu. Hrana treba da je prilagođena. Podložni su pojavi bakterijskih i virusnih infekcija.

Prostor treba da je suh, sa dobrom ventilacijom i bez propuha, čist i dezinfikovan. Voda i hrana trebaju biti lako dostupni, a temperatura i vlažnost regulisani. Prvog dana treba da je do 30ºC, a zatim se tokom svake sedmice snižava za po tri stepena. Prelaz neka bude postepen kako ne bi izazvali stres. Na kraju prve sedmice potrebno je da vrijednost temperature bude 28ºC. Postepeno se snižava kako bi 21. dana dostigla vrijednost 18ºC. Upotrebom vještačke kvočke, lampe, istovremeno ćete podesiti temperaturu i osvijetljenost.

Visoka vlažnost je opasnost zbog podložnosti mladih jedinki pojavi raznih oboljenja, posebno kokcidioze. U prvim danima vlažnost vazduha se kreće od 65 do 70 posto, a zatim se smanjuje na 55 do 60 posto. Neće im odgovarati ni presuh vazduh, jer će reagovati većom potrošnjom vode i manjom potrošnjom hrane.

Manji obroci

Hrana se daje 12 sati poslije izlijeganja. Najbolje im odgovaraju obroci na bazi kukuruza i prosa. Kod prvog obroka daje im se pet postotni rastvor glukoze. Od drugog dana može im se davati ječam, zobene pahuljice samljeveni na odgovarajuću granulaciju. Kasnije im se dodaje biljna hrana: kuhani krompir, mrkva, kopriva, maslačak, zeleni luk.

Obroci trebaju da su manji i da se daju tokom 24 sata. Ukupno treba da se hrane do osam puta. Voda da je sobne temperature, čista. Najbolje je prokuhati i pustiti da se ohladi. Namjenski vitaminski dodaci se dodaju u vodu.


Tagovi

Pilići Jednodnevni pilići Uzgajanje pilića Kupovina pilića


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🚜🚜🚜 Prema podacima od prošle godine, Bosna i Hercegovina ukupno broji 12.212 registrovanih traktora, što je 0,99 posto od ukupnog broja motornih vozila u našoj zemlji. Podaci BIHAMK-a pokazuju da iz godine u godinu raste broj prvi put re... Više [+]