Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Embrio transfer
  • 05.03.2020. 16:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Mogućnost unaprijeđenja genetskog materijala goveda i kod nas?

Ministarstvo poljoprivrede RS, u saradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu Grada Bijeljina, održalo je jednodnevnu edukaciju za stočare na temu: Reprodukcija i uzgojne bolesti u govedarstvu.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 201
  • 24
  • 0

U Bijeljini je održano predavanje, na temu reprodukcije i uzgojnih bolesti u govedarstvu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede Republike Srpsle i gradskog Odjeljenja za poljoprivredu. Tokom ove obuke, poljoprivrednim proizvođačima je predstavljena metoda implementacije visokokvalitetnih embriona kod krava, od strane stručnjaka veterinarske medicine. Cilj edukacije je poboljšanje genetskog kvaliteta domaćih grla. 

Ministarstva koja su nadležna u ovoj oblasti, u predstojećem periodu trebala bi da konkretizuju plan i način finansiranja ove metode, kako bi se postignute najbolje genetske osobine, sa stranih farmi, mogle i kod nas umnožavati bez ograničenja. 

Iz firme "Agrokampus" navode kako je cijena jednog genetski visoko kvalitetnog embriona, od 600 do 800 EUR (do 1.600 KM), kako navodi Glas Srpske.

Vještačko osjemenjavanje za deset godina?

"Uspješnost implementacije embriona je oko 50 odsto. Ipak, mislim da ovaj projekt, zalaganjem nadležnih institucija i proizvođača, može biti i te kako isplativ. Kao primjer može poslužiti Slovačka, koja je maksimalno koristila embrio transfer, a sada oni uzgajaju bikove, kao donore sjemena za vještačko osjemenjavanje. Mislim da Republika Srpska može dostići taj nivo u narednih desetak godina", naveo je prof. dr Ivica Jožef, direktor "Agrokampusa".

Ovom predavanju prisustvo je i proizvođač Adnan Muminović, iz Janjara. On na svojoj farmi gaji 100 grla i dnevno ima oko 700 litara mlijeka. 

"Želim da poboljšam genetiku na svom gazdinstvu tako da sam zainteresovan za dobijanje grla visokog kvaliteta. Očekujem da će relavantne institucije biti otvorene za ovaj projekat", ističe Muminović. 

Prije samog početka procesa, potrebno je utvrditi sa kojim genetskim materijalom se raspolaže. Ukoliko se ispoštuju sva pravila, moguće je uticati na niz kvalitativnih osobina poput tjelesne težine grla, dužine ekstremiteta, zdravstvenog stanj, dugovječnosti i brojnih drugih, važnih karakteristika, poručuju stručnjaci. 


Tagovi

Reprodukcija goveda Uzgojne bolesti Embrio transfer Genetski materijal Ivica Jožef Adnan Muminović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.