Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mujo Hasanović
  • 26.03.2022. 09:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Koliko se isplati uzgoj pilića - ulaganja velika, a otkupna cijena niska?

Farma od 800 metara kvadratnih izgrađena je donatorskim i kreditnim sredstvima.

Foto: Sakib Smajlović
  • 2.511
  • 63
  • 0

Nakon završenog radnog vremena u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenica, gdje radi kao diplomirani pravnik, Mujo Hasanović, sjeda u automobil i odmah ide u rodno selo Brakovci, petnaestak kilometar od centra grad, gdje se njegov radni dan nastavlja u vlastitoj farmi pilića.

On je jedan od prvih povratnika u Sućesku, kojoj pripada i njegovo selo Brakovci.

"Veliki broj  Sućešćana nije se htio vratiti i sada su nastanjeni u Federaciji BiH i širom svijet. Ja se sa tim nisam mogao rukovoditi i odlučio sam vratiti se na svoje, jer u meni ima nešto što me veže za zavičaj. Nudio sam i porodici da idu, ali su se i oni odlučili ostati ovdje", kazuje nam Hasanović.

Solidan život

Od kako se vratio na svoje ognjište, on i njegova porodica počeli su se baviti poljoprivredom i stočarstvom. Uz njegovu plaću i rad na imanju, kaže može se solidno živjeti, ali treba raditi.

Uz donatorska sredstva Federalnog ministarstva za izbjegla lica od 60.000 KM  i 120.000 maraka kreditnog zaduženja, Mujo je na vlastitom imanju 2019. godine izgradio farmu pilića od 7.000 komada po jednom turnusu.

Na poslovima farme angažirana je cijela porodica

"Imam objekat od 800 kvadratnih metara, u jednom dijelu površine 400 kvadrata s ugrađenom opremom uzgajam piliće, a drugi dio, uz nabavku dijela opreme čeka bolje dane za proširenje proizvodnje", nada se Hasanović.

Veliki troškovi, a zarada mala

Dodaje da zbog niske otkupne cijene pilića po 2,11 KM i visokih cijena stočne hrane i transporta, nije u mogućnosti zaposliti još radnika. Osim jednog radnika, na poslovima farme angažirana je cijela porodica.

Nakon četrdesetak dana tovljenja pilića, oni koji dostignu težini od dvije i po do tri kilograma, odmah se isporučuju. Kupac Mesna industrija "Ovako", kaže Hasanović, doveze i odveze piliće i hranu. Svako pile koje ugine tokom tova ili transporta ide na teret proizvođaču.

Maslačak u hranidbi peradi - za što je dobar?

Kada se saberu svi troškovi, dodajući grijanje u zimskom periodu, ne dođe do velike zarade. Stoga, kaže Hasanović, ozbiljno razmišlja hoće li uopće proširivati proizvodnju u uređenom prostoru od 400 kvadrata.


Tagovi

Pilići Farma pilića Tov pilića Poljoprivreda Mujo Hasanović Srebrenica Sućeska Brakovci


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.