Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štala za telad
  • 08.05.2023. 09:00

Kako treba projektirati štalu za uzgoj teladi?

Najveće odjeljenje služi za smještaj teladi, a ostala za pripremu tečne hrane i pranje sudova, skladištenje, držanje rezervnih dijelova, smještaj sijena i prostirke i sanitarni čvor.

Foto: Lucija Benzarić
  • 149
  • 25
  • 0

Štala za odgoj teladi gradi se neposredno uz porodilište sa kojim je povezano pokrivenim hodnikom širine 120 do 150 centimetara i služi za prenošenje mladih grla iz jednog objekta u drugi. Telićarnik je sastavljen od više odjeljenja. Najveće odjeljenje, kako kaže savjetodavac Nenad Vujčić, služi za smještaj mladunaca, a ostala za pripremu tečne hrane i pranje sudova, skladištenje koncentrata i suhe zamjene za mlijeko, držanje rezervnih dijelova, smještaj sijena i prostirke i sanitarni čvor.

"Samo odjeljenje za smještaj teladi sastoji se od bokseva kapaciteta od pet do 10 grla, s tim da minimalna površina poda za ležanje i odmor u prva četiri mjeseca starosti grla iznosi 0.8 do 1,2 metra kvadratna po grlu", kaže savjetodavac,

Dodaje da u ovaj prostor ulaze jasla širine 40 do 60 cm, prostor za kretanje i uzimanje hrane širine 120 do 130 centimetara i kanal za čišćenje stajnjaka širine 50 do 60 cm. To znači da se boks za telad pored jasala sastoji iz još tri dijela i to hodnika za kretanje koji se nalazi uz jasle, hodnika za čišćenje stajnjaka koji je do njega i prostora za ležanje i odmor mladih grla na koji se stavlja prostirka.

Premještanje u bokseve za odbijenu telad

Po prestanku davanja tečne hrane premještaju se u bokseve za odbijenu telad. Jasla, kaže, mogu da budu standardne izrade s tim da dno treba da bude na oko 40 centimetara iznad kote hodnika. Pojilica za vodu postavlja se u svakom boksu sa 10 grla ili na dva boksa sa po pet teladi. Boksevi su pregrađeni sa drvenim ili metalnim pregradama visine 120 centimetara, s tim da razmak između gredica ne bi smio da bude veći od 30 cm.  

"Sa čeone strane boksa nalaze se vrata širine 80 cm i postavljena su tako da služe za dva susjedna boksa. Tako da od dužine svakog boksa na vrata odlazi 40 cm, dok preostali dio služi za jasla gdje za svako grlo treba obezbijediti 40 do 50 cm hranidbenog prostora. Uz staje za ove životinje treba obezbijediti i ispust. Širina ispusta treba da iznosi bar četiri do šest metara cijelom dužinom objekta", kaže Vujčić i dodaje da na ispustu, pregrade bokseva treba da budu visine 120 cm.

Neophodno dovoljno sna i prostora

Podsjetimo, stručnjak za stočarstvo Gordana Vujaklija kaže da se kravama mora obezbijediti odmor u trajanju od 12 do 14 sati dnevno i da je kod zasušenih krava pitanje dostupnosti krmnom stolu od najveće važnosti. 

"Njima je potrebno i 20 posto više prostora, pogotovo pri kraju bremenitosti, a ništa manje važan faktor jeste i pristup vodi jer nakon muže većina grla potraži pojilice, pa se tek onda vrati da jede. Ako je pristup vodi otežan, krave će izgubiti previše vremena u borbi oko pojilice," naglašava Vujaklija.


Tagovi

Staja za telad Nenad Vujčić Jasla Pojilica za vodu Telad Štala za telad


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva