Pretraga tekstova
Temperatura iznad 38°C u određenom kontinuiranom razdoblju može biti pogubna i dovodi čak i do pomora cjelokupnog jata.
Temperatura kao faktor vanjske sredine ima izuzetno veliki uticaj na proizvodne performanse svih životinjskih vrsta i kategorija, a pogotovo kod peradi.
Naime, perad nema znojne žlijezde, već temperaturu odaje različitim mehanizmima, kako fizičkim (dahtanje, podizanje perja i krila, zauzimanje posebnog položaja tijela), tako i metaboličkim (aktivnost žlijezda, promjena u konzumaciji hrane), navodi Svjetlana Mičić iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS.
U ljetnim mjesecima s povišenim dnevnim temperaturama prvi znak opadanja proizvodnje je smanjen broj dnevno nošenih jaja, lošeg kvaliteta s dosta tanjom ljuskom. Živa u termometru u ljetnim mjesecima na našim prostorima često ide i preko 35°C, što može izazvati toplotni stres kod koka nosilja u zavisnosti kakvi su uslovi držanja. Tada treba preduzeti sve mjere kako bi toplotu unutar kokošinjca vratio u prihvatljive granice, između 18 i 24 °C.
"Kokošinjac treba da bude koncipiran i uređen na takav način da farmer ima priliku da promjenom određenih parametara utiče na unutrašnju temperaturu. To znači da posjeduje dobar sistem ventilacije, prozračnost, materijale koji odbijaju sunčevu svjetlost i slično, kakve imaju moderni objekti", ističe Mičić.
Međutim, nemaju svi kokošinjci posebne ventilacione sisteme, stoga se poduzimaju improvizirane mjere zaštite poput provjetravanja, stvaranja promaje, zaštite i prekrivanje krova objekta (često napravljenog od lima), osiguravanje hladne i pitke vode kokama nosiljama i slično. Ako se radi o uzgoju s ispustom, nadstrešnice s hladnom vodom moraju biti obezbijeđene, a poželjno je i na takvim mjestima saditi visoka stabla i grmasto bilje, kako bi živina sama pronašla zaštitu od direktnog sunčevog zračenja.
Prvi simptomi toplotnog stresa kod koka javljaju se kada su vrijednosti oko 26-32 °C, tada se smanjuje i do 50 posto konzumacija hrane, preko 32°C do 35°C moguća je pojava toplotnog udara.
"Živina širi krila i dahće na temperaturi preko 35 °C što dovodi do klonulosti i malaksalosti, jer svu energiju troše na rashlađivanje. Kada je ona veća od 38°C u određenom kontinuiranom razdoblju pogubna je i dovodi čak i do pomora cjelokupnog jata", upozorava savjetodavac.
Koke nosilje: Pridržavajte se pravila ispusta za veću proizvodnju jaja
Pored poduzetih mjera protiv pregrijavanja kokošinjca istovremeno za kvalitet jajeta preporuka je da se prekombinuje obrok. Dodaju se suplementi u obliku vitaminsko mineralnih dodataka gdje im se prvenstveno daje vitamin C i to kroz sistem napajanja jer se postižu učinkovitiji rezultati.
"Poželjno je oko tri do četiri sata prije totalnog mraka, krajem dana davati kao suplement u obrok i kalcijum za jačanje ljuske jajeta", zaključuje Mičić.
Tagovi
Koke nosilje Toplotni stres Perad Temperatura u kokošinjcu Farma koka Svjetlana Mičić
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)