Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 23.07.2017. 14:00

Kako psa odučiti od kopanja rupa?

Valja napomenuti da postoje i rase koje su stvorene za kopanje rupa, a riječ je o terijerima i jazavičarima.

Foto: nikos/bigstockphoto.com
  • 7.651
  • 80
  • 0

Ljudi koji žive u selu obično imaju lijepa i prostrana dvorišta, a u njima bašticu ili cvijeće. Međutim, ukoliko imaju i psa znaju koja je to muka kada zasade travu ili ružičnjak, a pas im svojim šapama cijeli trud uništi. Druga situacija, koja takođe nije prijatna, je dvorište puno rupa koje za ukućane mogu da budu opasne, naročito noću kada se one ne vide.

Zašto psi to rade?

Odmah da naglasimo da nije riječ o njihovoj pakosti, vaši četvoronožni ljubimci vole da kopaju po dvorištu jer im je dosadno ili se na taj način zabavljaju. U najvećem broju slučajeva riječ je o radoznalosti i instinktu.

Divlji psi kopaju rupe zbog ulovljenog plijena

Naime, psi u divljini najčešće kopaju rupe zbog ulovljenog plijena ili to čine da bi sebi napravili sklonište. Pošto su domaći psi, srodnici divljim psima i imaju iste gene naravno da imaju podjednake instikte, pa instiktivno kopaju rupe da bi zatrpali hranu ili kost. Na svu sreću ima raznih metoda pomoć kojih možete da odviknete psa od tog ružnog ponašanja. Stručnjaci navode da biste s vaspitanjem trebali da počnete čim vam štene stigne u kuću, odnosno prije nego što odraste i razvije tu destruktivnu i frustrirajuću naviku.

Psi kopaju rupe i iz dosade

Ukoliko je vašem psu dosadno i niko na njega ne obraća pažnju, vrlo je vjerovatno da će početi da kopa rupe po dvorištu, jer za njega to predstavlja igru i zabavu. Ako imate rasu psa temperamentnog karaktera poput radnih pasa trebali biste da znate da je njima potreban rad, kako bi potrošili višak energije. Bez obzira na to koliko posla imate tokom dana, treba da nađate vremena i da istrčavate psa ili da mu bacate štap ili lopticu u dvorištu. Ako pas bude imao više aktivnosti tokom dana, umorit će se i neće kopati rupe do bašti ili dvorištu.

Nereagovanje ili fizičko kažnjavanje budi destrukciju kod pasa

Ukoliko ne odreagujete na vrijeme i dozvolite mu da nastavi sa takvim ponašanjem ili ga zbog toga fizički kaznite, znajte da je to samo početak drugog oblika destruktivnog ponašanja, a to je prekomjerno lajanje, ali i agresija prema članovima domaćinstva.

Terijeri i jazavičari stvoreni za kopanje

Inače, treba napomenuti da postoje i rase stvorene za kopanje. Riječ je o terijerima i jazavičarima. Te dve rase su korištene kroz povijest isključivo za kopanje tunela da bi lovci lakše hvatali glodare i jazavce. Ukoliko se odlučite za jednu od spomenutih rasa, znajte da ćete imati problema ukoliko im ne okupirate pažnju nečim drugim, kako biste im obuzdali porive za kopanjem. Međutim, ukoliko u dvorišu imate krtice ili druge vrste glodara poput voluharice ili hrčka bit će vam jako teško da ih spriječite da love, a samim tim i da kopaju rupe.

Postoje proizvodi za odvikavanje pasa od kopanja

Danas na tržištu postoje razni načini odnosno proizvodi koji vam mogu pomoći da odviknete psa od ove ružne navike, ali neki od njih daju samo djelomične rezultate. Da biste imali potpuni uspjeh, veoma je važno da otkrijete razlog kopanja, pa će i rezultati odvikavanja biti mnogo bolji.

Dnevna rutina smanjuje nervozu kod pasa

Kada nabavljate psa, bitno je da ga od malena navikavate na kućicu koja će mu pomoći da nauči kada je vrijeme za igru, kada za učenje, a kada za odmor. Ta metoda se pokazala kao veoma uspješna jer pomaže psu da shvati da ima rutinu tokom dana. To smanjuje anksioznost kada je pas sam kod kuće odnosno u dvorištu.

Lovački pas zahtjeva dosta vremena i pažnje

Ukoliko ste uzeli lovačkog psa, radite sa njima isto važi i za ovčarke pse. Učite ga novim trikovima i posvetite mu dosta pažnje. Ne preporučuje se ni da pas stalno bude sam u dvorištu zato što i to utiče na njegov mentalni sklop.

Brza metoda odvikavanja

Postoji i brza metoda odvikavanja od kopanja rupa, a to je da u rupu koju je pas iskopao stavite njegov izmet i da ga prekrijete zemljom. Pas tada neće kopati na tom mestu, ali je vrlo vjerovatno da će se prebaciti na drugi dio dvorišta. Zato čim nabavite štene počnite da ga učite da je to što radi loše i kasnije nećete imati problema. Naredba "fuj to" će vam mnogo pomoći jer ipak su psi inteligentne životinje koje brzo prihvaćaju ljudske komande. Ukoliko vam ipak ni to ne uspije, danas postoje dreseri koji uspješno rješavaju ovaj problem.

Foto: nikos/bigstockphoto.com


Tagovi

Psi Kopanje rupa Instinkt Divlji psi Domaći psi Dresura Odvikavanje Lovački psi


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.