Pretraga tekstova
Da bi suvišna voda mogla ispariti, okolni zrak mora biti prijemčljiv da apsorbuje vodenu paru.
Svježa trava u momentu košenja sadrži 80 - 85 odsto vode. Ako se ne bi osušila, ta masa bi se vrlo brzo pokvarila i ne bi se mogla koristiti kao hrana za domaće životinje. Osušena pokošena trava (sijeno) sa sadržajem vlage od 14 do 18 odsto može se skladištiti i dugo vremena čuvati do momenta upotrebe. Dakle, najbitnije je odstraniti suvišnu vlagu, napominje stručnjak za stočarstvo, Goran Joksić.
Da bi se to postiglo neophodno je da se ispune sljedeći uslovi:
Da bi suvišna vlaga mogla ispariti, okolni zrak mora biti prijemčljiv da apsorbuje vodenu paru. Sa temperaturom zraka raste i ta sposobnost zraka da primi vodenu paru. Sijeno je higroskopno pa može, iako se osuši, ponovo ovlažiti od vode iz zraka. Na primjer, ako sijeno ima 70 odsto vlage, a vlažnost zraka je 65 odsto, ono se može još osušiti za pet odsto. Ali ako je vlažnost zraka 80 odsto, više se ne može dalje sušiti.
U praksi se najčešće koristi mehaničko tretiranje pokošene mase. Da bi se masa što bolje osušila preporučuje se njeno tretiranje mašinama za gnječenje ili vučenim kosačicama-gnječilicama. Tako se istiskuje voda i znatno olakšava sušenje i poboljšava kvalitet sijena, ističe Joksić.
Nakon što se dobro osuši, sijeno se može čuvati u poznatim rolo balama, koje primjenjuje sve veći broj poljoprivrednika. Kako smo ranije pisali, postoji više rolo balirki i uvijača valjkastih bala u mrežu ili foliju, dostupne na našem tržištu, a njihova primjena na lokalnim njivama je sve učestalija.
Preporučuje se da poljoprivrednici dva sata nakon baliranja omotaju bale folijom jer nakon toga postoji mogućnost da se ona deformiše i da u njoj počne proces fermentacije koji može naštetiti silaži. Kada se omota folijom, fermentira u svom soku, bez prisustva zraka, tako može dugo da stoji, a kada se otvori zelena masa miriše na svježe. Tehnologija pripreme bala uvijenih u foliju najbolja je za manja gazdinstva, koja godišnje mogu da proizvedu do 500 komada.
Tagovi
Svježa trava Sijeno Čuvanje sijena Suvišna vlaga Sušenje sijena Proces fermentacije Kvalitet sijena
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!