Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travno djetelinska smjesa
  • 23.07.2019. 14:00

Jeftinija hranidba stoke: Tri do četiri vrste trava i jedna djetelina, idealna TDS kombinacija

Kada je u pitanju hranidba stoke, u vremenu vrlo visokih cijena krmiva, svaki oblik iskorištavanja TDS-a, (travno djetelinskih smjesa) donekle popravlja rentabilnost.

Foto: Depositphotos/vision.si
  • 475
  • 80
  • 0

Cilj svake proizvodnje je postići rentabilnost, smanjiti troškove na minimum, a zadržati željeni nivo proizvodnje. Kada je u pitanju hranidba stoke, u vremenu vrlo visokih cijena krmiva, svaki oblik iskorištavanja TDS-a, (travno djetelinskih smjesa) donekle popravlja rentabilnost. Nakon sjetve TDS-a, farmeri nemaju mnogo ulaganja i dodatne obrade čime se uštedi i vrijeme i novac. Pravilna mješavina i odabir trava i djeteline pri sjetvi je ključ uspjeha potpunog iskorištavanja TDS-a, koje predstavljaju dobar izvor hranjivih materija, a puni potencijal ostvaruju samo u mješavini, kombinaciji.

Izvor proteina visoke biološke vrijednosti

U skupini stočnih krmiva, nasjkuplja su proteinska, stoga nekoliko načina iskorištavanja zelene mase sa pašnjaka, livada i kultivisanih TDS-a može idealno poslužiti kao zamjena za skupa proteinska krmiva, naročito u ljetnom periodu, kada se zelena masa koristi u svježem obliku. Pašni tip korištenja, napasivanje, košeni tip ili kombinacija oba tipa su neki od načina korištenja trava najčešće: talijanskog i engleskog ljulja, mačijeg repka, ježevice, livadske vlasulje i livadarke, te crvene djeteline, lucerke i smiljkite iz grupe djetelina.

Za idealnu kombinaciju pri planiranju sjetve TDS-a su tri do četiri vrste trava i jedna od djetelina. Bitno je osigurati da u omjeru djetelina bude zastupljena od 30% do 40%.

Zašto se trave i djeteline siju zajedno

Odabir trava i djetelina koje će se sijati zavisi od tla, ali i od samog lokaliteta. Trave i djetile samo u kombinaciji daju puni potencijal za iskorištavanje hranjivih materija u ishrani stoke. Odgovor zašto je to tako, leži u mogućnosti usvajanja hranjivih materija korijenovog sistema i usvajanja azota. Dublji korijenov sistem djetelina omogučava im da crpe hranu iz dubljih slojeva tla, te na završetcima korijenovog sistema imaju kvržične bakterije (azotofiksatore) pomoću kojih vežu atmosferski azot i obogaćuju tlo. Dok druga skupina, a to su trave imaju slabo razvijen korijenov sistem, te hranjiva crpe iz plićih gornjih slojeva tla, te usvajaju i iskorištavaju azot.

Zašto je crvena djetelina odličan zaštitni usjev

Upravo iz tih razloga se kombiniraju trave i djeteline, i vrlo često uspijevaju na prostorima gdje su loša tla, a u idealnim uslovima kvalitetnog zemljišta daju puni prinos i visok procenat zelene mase čak i do 80t/ha. Ako se već ne koristi samo pašni tip iskorištavanja, već sjetveni i kasnije košeni tip, iz prethodnih urađenih analiza i istraživanja nabolji omjer pri sjetvi je kombinacija djetelina do 30% i ostatak trave.

Ostale prednosti TDS-a

Osim što u pogledu ishrane stoke TDS-e osiguravaju visokokvalitetnu zelenu masu u svježem obliku, siliranu ili kao sjenažu smjese trava i djeteline imaju i druge pozitivne efekte:

  • Poboljšavaju plodnost tla
  • Obogaćuju tlo azotom
  • Štite tlo od erozije, na nagnutim terenima
  • Lahko se kose i siliraju
  • Vrlo brzo se suše i otupštaju vodu (sjenaža)
  • Zahtjevaju minimum rada i ulaganja
  • U slobodnoj ispaši, sa većim omjerom trava ne izazivaju nadimanje stoke
  • Razgradnjom formiraju humus koji pozitivno djeluje na vodno-vazdušni režim tla.

Tagovi

Travno djetelinska smjesa TDS Hranidba stoke Uzgoj djeteline Prednosti Ušteda


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.