Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Romanovska ovca
  • 30.04.2021. 09:45
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kakanj

Janjci romanovske ovce traženi širom BiH, čim napune tri mjeseca rasprodaju se

Amina i Nermin Šemić, mladi bračni par iz Kaknja odlučio se, uslijed nemogućnosti pronalaska posla, da novac od porodiljske naknade ulože u kupovinu ovaca rase Romanovska.

Foto: Arhiva Nermina Šemića
  • 1.611
  • 214
  • 0

Nermin i Amina Šemić, mladi bračni par iz Kaknja, prije šest godina odlučio se na uzgoj ovaca rase Romanovska. Amina je nakon rođenja kćerke ostvarila pravo na naknadu za nezaposlene porodilje, te su odlučili da taj novac investiraju u svoju budućnost, odnosno u osnivanje farme. Kupili su dvoje starije jagnjadi, žensko od deset i muško od osam mjeseci, a danas imaju stado od četrdesetak jedinki, od toga četiri ovna, trideset ovaca i nekoliko ženskih janjaca koje su ostavili za priplod. Registrovali su i farmu pod nazivom "Mini farma Romanovskih ovaca Kakanj". Oboje su nezaposleni, te im prodaja jagnjadi i ovaca predstavlja jedini izvor prihoda. Nažalost, nema ni pomoći od države niti namjenjenih poticaja u te svrhe.

"Sa ovčarstvom sam počeo prije šest godina i nisam se pokajao što sam izabrao ovu rasu. Dok god budem radio ovo, druga rasa neće u moju štalu", za Agroklub priča Nermin, dodajući da u godini ojanji minimalno četiri komada, a meso im je daleko najukusnije.

Najveću korist imaju upravo od janjaca koji su veoma traženi, a prodaju ih širom Bosne i Hercegovine. Ne proizvode sir jer ovce ne muzu, s obzirom da im je važnije da se othrane dobra jagnjad, odnosno, kvalitetan priplodni materijal.

"Prve dvije ovce platili smo 500 eura, a kada smo ih vidjeli bili smo razočarani jer su dosta sitnije u odnosu na ove koje inače viđamo. Možemo reći da je ta kupovina bila najbolji korak koji smo mogli da napravimo", kaže nam dvadesetšestogodišnja Amina.

Ishrana bez ikakvih koncentrata

Romanovska ovca je nešto sitnije građe pa samim tim i troši manje hrane u odnosu na one koje se tradicionalno uzgajaju u našim krajevima. Veoma su otporne, a nisu zahtjevne ni u ishrani ni u pogledu smještaja niti zahtjevaju stalnu ispašu. Njihovo mlijeko je iznimno visoke kvalitete, tako da uspijevaju othraniti mladunce, kojih bude i do šest godišnje.

Ne bi nikad drugu rasu gajili, samo Romanovsku

"Ne mogu dočekati da oni napune tri mjeseca, odmah se prodaju. Jedu samo prirodnu hranu, bez ikakvih koncentrata. Ljeti pasu i u ishrani im je zastupljen i zob, te kukuruz", navodi naš sagovornik, ističući da je tu kod njih šest kuća koje lože drva i da nema zagađenja. Baš kao neka vrsta eko uzgoja.

Iako je rođen i odrastao u prigradskom naselju, nakon što je kupio ovce i proširio farmu, odlučio je svoje stado pomjeriti prema Ponijerima, u rodno mjesto svoga oca selo Zlokuće, udaljeno dvadesetak minuta od grada. Tu su, uz podršku Nerminovih roditelja napravili novi stajski objekat veličine 80 metara kvadratnih, a iduće godine, s obzirom da očekuju uvećanja stada, planiraju i proširenje štale. Smatrao je da im je tu bolje i zdravije jer je bliže planini, a okolina je skoro potpuno čista jer je u selu stalno aktivno samo par domaćinstava.

Idila među životinjama i na čistom zraku

"Ljudi su odselili iz Zlokuća bliže gradu, a sada se vraćaju da prave vikendice. Mi još uvijek nismo skroz preselili gore, ali nam je draže da više vremena provodimo u selu nego u gradu. Želimo da naša djeca uživaju u čistom zraku i među životinjama", dodaje ovaj dvadesetosmogodišnjak.

Njihova djeca, Arnel i Arnela, rado se igraju sa ovcama, te iako mali pomažu roditeljima prilikom ispaše i hranjenja. Svaka ovca i jagnje imaju svoje ime, a obično im ga daju po nekim specifičnostima koje ih odlikuju.

"Naš izbor da živimo na selu pokazao se kao pun pogodak, pogotovo u ovo vrijeme pandemije. Djeca su slobodna, mi takođe, uzgajamo zdravu hranu i mogu samo reći da uživamo", poručuje Amina za kraj.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Nermin Šemić Amina Šemić Uzgoj ovaca Romanovska ovca Priplodni mateerijal Stalna ispaša Prirodna hrana Proširio farmu


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.