Pretraga tekstova
Stručnjaci su jaja tzv. šentjenerske sorte nazvali holinček jer sadrže puno holina. Riječ je o tvari važnoj za funkcioniranje stanica koja sprječava nastanak rane demencije i Alzheimerove bolesti.
Jaja slovenske kokoši, tzv. šentjernejske sorte pomažu oboljelima od Alzheimera i dementnim osobama. Potvrdila je to, piše rtvslo.si, i analiza Kemijskog instituta u Ljubljani. Jaja od te kokoši puna su velike količine holina - tvari važne za funkcioniranje stanica pa su ih stručnjaci, koji su godinama radili na selekciji, nazvali holinček.
"Prva je to pasmina na svijetu, nazvana po pijetlu, a ne po kokoši. Imamo naravno koke koje, kako mi kažemo, nesu zlatna jaja - holinčeke, koja sprječavaju nastanak demecije i Alzheimerove bolesti", pohvalio se Stane Bregar iz Društva Gallus Bartolomaeus.
Šentjernejski pijetao (Gallus bartholomaeus), naveli su, uzgajan je još od vremena starih Kelta a danas tog pijetla općina ima i u svom grbu kao simbol. Slovenski mediji dodaju i da je znanstveno utvrđeno da taj pijetao, manje težine od ostalih sorti, ima oko sebe jato od oko 15 kokoši.
"Ima nešto veći libido od ostalih", kazao im je Bregar dodajući da kvaliteti jaja pomaže i što su njihove koke nesilice na slobodnoj ispaši u čistoj prirodi. Razmišlja se, stoga, i o osnivanju genske banke kako ne bi došlo do izumiranja Šentjerneja.
Foto: fotomans/bigstockphoto.com
Tagovi
Holinček Jaja Alzheimer Kokoši Slovenija
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)