Od pravilne ishrane dojnih ovaca, odnosno njihove mliječnosti, zavisi i pravilan razvoj mladunčeta.
U periodu nakon jagnjenja ovaca je potrebno obezbijediti kvalitetnu i uravnoteženu ishranu kako bi njihove genetske predispozicije došle do punog izražaja, što se posebno odnosi na proizvodnju mlijeka. Posebnu pažnju treba posvetiti stanju vimena, jer loša ishrana može dovesti do upala i komplikacija.
Uz neizostavno kvalitetno sijeno, kako navodi Darko Marković, savjetodavac u PSSRS, ovci treba ponuditi i određenu količinu koncentrata, kako bi se podstakla proizvodnja mlijeka i oporavak životinje. Stručnjaci savjetuju da se nekoliko sati nakon jagnjenja, ovca obavezno nahrani livadskim sijenom ili suhom djetelinom.
"Sijeno bi trebalo da bude jedina hrana u prvim satima poslije jagnjenja. Također se preporučuje da se ovcama da najviše do 1kg kaše od pšeničnih mekinja po grlu, s tim da treba voditi računa da ovce u ovom periodu ne uzimaju previše vode", ističe Marković.
Količinu sijena i koncentrovanih hraniva, kako dodaje, treba postepeno povećavati, tako da ovce poslije 7-10 dana dobiju pun obrok koji je prilagođen njihovim potrebama. Od pravilne ishrane dojnih ovaca, odnosno njihove mliječnosti, zavisi i pravilan razvoj mladunčeta.
Nakon nekoliko dana, jagnje treba odvojiti od majke i puštati ga samo u određeno vrijeme da sisa. Onim ovcama koje daju malu količinu mlijeka i doje jedno jagnje, osim sijena treba osigurati i smiješu od žitarica, uglavnom kukuruza, ječma i zobi, a ovcama koje daju veću količinu mlijeka i doje najmanje dva jagnjeta, pored kvalitetnog sijena i žitarica, poželjno je, prema riječima stručnjaka, obezbijediti i neko proteinsko hranivo.
"Nakon 2-3 mjeseca po jagnjenju, količina mlijeka kod ovaca se postepeno smanjuje, pa je potrebno smanjiti i količinu koncentrata u ishrani. Pod uslovom da ovce imaju dovoljnu količinu kvalitetnog sijena, koncentrovana hraniva se mogu potpuno isključiti iz obroka", kaže Marković, dodavši kako potom slijedi period ishrane dojnih ovaca na paši, a od obilja i kvaliteta ispaše zavisit će njihova mliječnost i kondicija. Međutim, ako ispaša nije dovoljno kvalitetna, ovce se mogu prihraniti i sa malo koncentrata.
Osim uobičajenih hraniva, pažnju treba obratiti i na mineralne dodatke. Dopunu obroka je najbolje vršiti putem komercijalnih ili namjenski sastavljenih smiješa koje se na tržištu najviše sreću u obliku vitaminsko-mineralnih podsmiješa, uglavnom sastavljenih za prosječne uslove uzgoja, tako da je teško naći farmu kojoj one u potpunosti odgovaraju.
Stručnjaci preporučuju obezbjeđivanje posebno sastavljene mineralne smiješe koja je prilagođena određenom području na kome se farma nalazi, pa čak i konkretnoj farmi. Cilj ovih je da nadoknade ono što nedostaje uobičajenim hranivima kojima se ovce hrane.
"Da bi se mogla sastaviti takva smiješa, najprije se mora izvršiti analiza hrane i utvrditi čime se to ovce hrane i šta to u njihovom obroku najviše nedostaje. U slučaju da je utvrđen ili se sumnja na nedostatak određenog minerala, ishrani ovaca treba dodati specifična hemijska jedinjenja", ističe savjetodavac, dodavši da se tako na primjer u nekim područjima javlja potreba za obogaćivanje hraniva kobaltom i cinkom, a ako se obroku dodaje urea, onda treba dodati i sumpor.
Prije dodavanja ovih minerala, proizvođač bi trebao odlučiti kako i na koji način da ih daje životinjama. Kao što znamo, životinje ne mogu same da odrede i zadovolje svoje potrebe za mineralima kada su im na raspolaganju po volji. Tako neka grla mogu da koriste više, a neka manje nego što im je potrebno. Zato stručnjaci preporučuju da minerali budu dobro izmiješani u obroku ili smiješi koncentrata.
U slučaju da to nije moguće, minerale treba miješati sa solju koja se daje ovcama. S obzirom da je so (NaCl), jedinjenje odnosno sastojak koji ovce konzumiraju prema svojim potrebama, ona može biti pogodan nosač i za ostala jedinjenja.
"Svakako treba voditi računa da se jedinjenja koja se dodaju ne ugrudvaju i tako ne dovedu do prevelike koncentracije nekog minerala. So sa dodatkom minerala, trebala bi uvijek da bude na raspolaganju ovcama, te da se postavlja na suhom i lako dostupnom mjestu", savjetuje Marković.
S obzirom da se danas u tu svrhu proizvode blokovi mineralne soli koji su veoma stabilni, to daje stabilnost i garantuje nepromjenljiv sastav. Takođe, moguće je u dogovoru sa proizvođačima, napraviti posebne recepture koje bi odgovarale svakom pojedinačnom području ili farmi.
Tagovi
Autorica